Invallen bij Turkse groepering

De politie heeft gisteren bij invallen in onder meer Amsterdam 21 huiszoekingen verricht. Hierbij zijn 23 personen gearresteerd. De politie zegt met de invallen een liquidatie voorkomen te hebben.

De arrestanten behoorden tot een groepering van voornamelijk Turkse afkomst. Deze groepering wordt door de politie in verband gebracht met de Turkse extreem-rechtse organisatie Grijze Wolven. De arrestanten zijn ingesloten op verdenking van bedreiging, afpersing, vuurwapenbezit en drugshandel. De politie nam vijftien vuurwapens, waaronder een uzi, revolvers en granaten in beslag. Behalve in Amsterdam deed het politieteam van driehonderd personen ook invallen in onder meer Zaandam, Utrecht, Lelystad, Tilburg en Den Bosch.

Een van de panden waar de politie de administratie in beslag nam, was een moskee aan de Amsterdamse Zeeburgerdijk. Bij de inval in de moskee ontstonden schermutselingen, omdat de aanwezigen juist aan het gebed wilden beginnen. Politiewoordvoerder K. Wilting noemt het moment van de inval zorgelijk, maar volgens hem was het noodzakelijk direct in te vallen, ,,anders gaat iedereen elkaar waarschuwen''.

In het gebouw van de moskee is ook de Turkse Federatie Nederland gevestigd. Die organisatie wordt ervan verdacht verbonden te zijn met de Grijze Wolven. Bestuurslid van de Turkse Federatie O. Erdem ontkent dat niet, maar ziet de Wolven als een niet-criminele organisatie.