Internationaal

LONDEN

De uitverkoop van Britse technologie- en telecomaandelen lijkt voorlopig niet te stoppen. Vandaag duwden deze fondsen de FTSE-100 index 0,8 procent naar beneden. Rond het middaguur noteerde de beursgraadmeter 6.200 punten. Bookham, een bedrijf dat componenten voor glasvezelnetwerken maakt, verloor 9,5 procent, en noteert nu onder de prijs waarvoor het in april naar de beurs ging.

FRANKFURT

SAP, de grootste softwarefabrikant van Europa, heeft het zwaar te verduren op de beurs van Frankrijk. Gisteren verlaagden analisten hun advies voor SAP, en vandaag had het fonds te kampen met de naweeën van de beroerde handelsdag op de Nasdaq. SAP verloor bijna 8 procent op 160,24 euro.

Andere Duitse hoofdfondsen deelden in de malaise. De DAX verloor 0,7 procent op 6.581 punten.

PARIJS

Op de beurs van Parijs was EADS, het fonds waaronder de Europese vliegtuigbouwer Airbus hangt, een grote stijger met 3,6 procent. De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft een grote bestelling bij Airbus geplaatst, en de markt reageerde uitgelaten op dat nieuws.

Veel andere fondsen zaten in de verdrukking op Euronext Parijs. De CAC-40 verloor 0,7 procent en noteerde vroeg in de middag 6.025 punten.

TOKYO

De Aziatische beurzen werden vandaag hard geraakt door de slechte prestaties van de Amerikaanse markt. Beleggers deden aandelen uit de technologiesector massaal in de uitverkoop. Het resultaat was scherp dalende koersen. In hun val sleepten de techfondsen de meeste Aziatische indices mee. Zo verloor de Nikkei-index 1 procent op 14.508 punten. De Hang Seng index van de beurs van Hongkong leverde 2,5 procent in op 14.197 punten, en de Zuid-Koreaanse Kospi duikelde 3,8 procent naar 516,44 punten.

NEW YORK

Hoe langer hoe meer tekenen beginnen te wijzen op een vertraging van de economische groei in de Verenigde Staten. Gisteren werd bekend dat de vraag naar duurzame goederen als auto's, ijskasten en vliegtuigen fors is gedaald, en dat het consumentenvertrouwen ook een knauw heeft gekregen. Het afnemende optimisme leidde gisteren tot dalende indices op de aandelenmarkten van de Verenigde Staten.

De index van technologiebeurs Nasdaq verloor maar liefst 5,1 procent op 2.735 punten. De Dow Jones daalde 0,4 procent. De S&P 500, die een beter beeld geeft van de markt geeft omdat er meer aandelen in zijn opgenomen, kelderde 1,4 procent naar 1.590 punten.