Halsema vist naar duobaan

Het politieke leiderschap van partijen en het lidmaatschap van de Tweede Kamer zouden als `duobaan' te vervullen moeten zijn. Dit bepleit Tweede-Kamerlid Femke Halsema (GroenLinks) in het decembernummer van het vrouwenblad Eva.

Halsema constateert dat vrouwen amper doordringen tot de top van politieke partijen. ,,De Kamer schept nauwelijks mogelijkheden voor het opvoeden van kinderen naast een politieke carrière.' GroenLinks heeft bij de verkiezingen van 1994 negatieve ervaringen opgedaan met het lijsttrekkerschap van het duo Ina Brouwer en Mohammed Rabbae, toen de partij een Kamerzetel verloor. Volgens Halsema zijn er in '94 ,,strategische en communicatieve fouten gemaakt. Het gevolg is dat we in Nederland geen enkele vrouwelijke fractievoorzitter hebben. Ik vind dat gênant'.

In een toelichting onderstreept Halsema dat ze met haar uitspraken ,,een discussie over emancipatie in de politiek' wil losmaken: ,,De politiek neemt allerlei maatregelen om een betere verdeling van arbeid en zorg tussen mannen en vrouwen mogelijk te maken. Maar in de politiek zelf is dat niet bespreekbaar. Politiek blijft een mannenbolwerk, omdat het werk - zoals het nu georganiseerd is - zich nauwelijks laat combineren met de zorg voor een gezin.'

Halsema's opvatting ,,staat volledig los' van de positie van GroenLinks-leider Paul Rosenmöller, die heeft aangegeven dat hij opnieuw beschikbaar is als lijsttrekker. Halsema: ,,Persoonlijke ambities heb ik absoluut niet. Marijke Vos (vice-fractievoorzitter, red.) is onze eerste en onze beste vrouw naast of na Paul.'

Duobaan

De kop Halsema vist naar duobaan (in de krant van 29 november, pagina 3) is niet in overeenstemming met de inhoud van het bericht. Correct zou zijn: Halsema bepleit duobanen in politiek.