GETEKENDE HELDEN

Het zal menigeen zijn ontgaan, maar op de planeet Namek strijden al weken lang intergalactische schurken met buitenproportioneel sterke aardbewoners. De inzet zijn 7 dragonballs die de eigenaar drie wensen toestaan. Opperboef Frieza wil het eeuwige leven, de afgevaardigden van de aarde willen hun vrienden bevrijden uit een andere dimensie.

De uitkomst van elk gevecht in de serie Dragonball Z staat vooraf al vast. Met een speciale bril kan namelijk het `powerlevel' van de tegenstander worden gemeten. Toch is er altijd weer een truc waardoor de goeden (de aarde) kunnen winnen. Bovendien kan een personage door gedisciplineerde training een hoger niveau halen, dus die levels zijn ook weer niet doorslaggevend.

Dragonball Z (de z staat voor zen) is een creatie van de Japanse striptekenaar Akira Toriyama en is in Azië ongekend populair. Net als de voorganger Dragonball en de opvolger Dragonball GT draait alles om de elementaire strijd tussen goed en kwaad. Gevechten worden gevoerd met traditioneel fysiek contact of door het afschieten van energiestralen. Door de superkrachten en de exotische setting blijft het geweld abstract, afstandelijk en soms wat saai. En als er eens verloren wordt is er geen reden voor paniek, want iemand kan altijd nog worden teruggewenst.

De spanning schuilt in schaamteloze cliffhangers. Net als je denkt dat eindelijk een beslissing valt, schakelen ze over naar een andere locatie (er gebeuren altijd drie dingen tegelijk), komt er een nieuwe tegenstander aanvliegen, is het tijd voor reclame of is het alweer afgelopen. Frustrerend, maar dat pesterige `blijf hangen want we gaan zo verder!' houdt je vast. Ondanks de stompzinnige inhoud (rommelige martial arts met een bovennatuurlijk sausje) en de weinig verheffende dialogen is het bekijken van een paar afleveringen gevaarlijk. Tot je eigen verbazing zul je merken dat je verslaafd kunt raken aan zoiets vervelends.

Dragonball Z, dagelijks om 21.00 op Cartoonnetwork, wordt regelmatig herhaald, www.dragonballZ.com.