Geestig getekende boer en kat

De in Hongarije uitgevoerde animatie van de Zweedse tekenfilm Pettson & Findus is niet bijzonder geraffineerd of origineel, maar vaak wel geestig. In hoekjes van het beeld leveren nog het meest op aardvarkens lijkende monstertjes commentaar op het gedrag van de echte hoofdpersonen, de non-conformistische en verstrooide keuterboer Pettson en zijn in een gestreepte broek gestoken lapjeskat Findus.

Deze twee personages werden bedacht door de Zweedse kinderboekenauteur Sven Nordqvist, die blijk geeft van een aangenaam gebrek aan zoetsappigheid. De met een vrouwelijke stem toegeruste Findus is een monter loeder, dat voortdurend misbruik maakt van de goedmoedigheid van haar baasje. Ze is bijvoorbeeld geel van jaloezie op de oude haan, die in zijn laatste dagen het bestaan van Pettsons wufte kippen mag veraangenamen.

De structuur van de film, geregisseerd door de Israëlische animator Albert Hanan Kaminski, doet vermoeden dat er een televisieserie aan ten grondlag lag. Boer en kat vertellen elkaar schuilend in een iglo over avonturen die ze eerder samen beleefd hebben. Die avonturen zien wij als mini-filmpjes in flashback, die toevallig net zo lang zijn als een aflevering van een televisieserie.

Het voordeel van deze structuur is overzichtelijkheid. Ook voor heel jonge kinderen is de film geschikt, en begeleidende volwassenen kunnen plezier beleven aan de mild-sardonische trekjes van een boerse heer Bommel en rellerige Tom Poes.

Pettson & Findus (Pettson och Findus - katten och gubbens år). Regie: Albert Hanan Kaminski. Met de stemmen van: Lotte Lohr, Wim van Rooij. In: 15 theaters.

    • Hans Beerekamp