Chinezen geven Klazienaveen gezicht

De gepasseerde Melissa Muller keek toe hoe haar club De Treffers louter met Chinese speelsters de herfsttitel veroverde. ,,Het is belachelijk dat dit mogelijk is in het Nederlandse tafeltennis.''

Voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlandse tafeltennis verscheen een club tijdens de finale van de playoffs met louter Chinese speelsters achter de tafel. Door die primeur verzekerde De Treffers '70 zich gisteravond wederom van de herfsttitel, al moest de Chinese trojka Ni Xia Lian, Li Wei en Mi Hun Qing in het hoogstaande duel met NAK/Den Helder eerst een 2-0 achterstand repareren. Met gemengde gevoelens begroette de gepasseerde Melissa Muller de 4-2 zege van haar Chinese teamgenoten. ,,Het is belachelijk dat de bond geen regels kent die dit kunnen verbieden.''

Gestimuleerd door kapitaalkrachtige sponsors gaf De Treffers het Drentse Klazienaveen al eerder een Chinees karakter. Maar niet eerder werd de Nederlandse inbreng bij de veelvoudig landskampioen tot nul gereduceerd. Volgens Treffers-coach Hans Lingen had de 26-jarige Melissa Muller het vooral aan zichzelf te wijten gehad dat zij de laatste twee duels met Den Helder op de reservebank moest volgen. ,,Ik win ook liever met vijf speelsters als Lydia Schoonewille, die uit Weiteveen komt'', verklaarde Lingen laconiek. ,,Maar ik constateer dat het droevig is gesteld met de doorstroming van nieuw talent. De kracht van Den Helder bepaalt in feite hoe sterk wij moeten zijn. Melissa verkeert al een tijdje in een vormcrisis. Waarom zouden wij dan niet gebruikmaken van de mogelijkheid al onze Chinese speelsters in te zetten? Ze fungeren bovendien als sparringpartners voor de Nederlandse selectie. Niet alleen mijn club profiteert hier dus van.''

Muller wees echter op de Europese regelgeving. ,,Zelfs in de Duitse Bundesliga mogen de clubs slechts één speelster van buiten de Europese Unie opstellen. Het is toch triest dat in het duel tussen Treffers en Den Helder slechts één tafeltennisster in actie kwam die in Nederland is geboren? Dit is een slechte ontwikkeling voor het Nederlandse tafeltennis, zo krijgt talent van eigen bodem nooit een kans. Als het zo doorgaat, doen straks twaalf Chinese speelsters mee aan de Nederlandse kampioenschappen. Wat heb ik daar als nummer 1 van Nederland dan nog te zoeken?''

Bijval kreeg ze van oud-international Emily Noor van Den Helder, die gisteravond een knappe overwinning in drie games (21-19, 12-21 en 21-16) behaalde op de 37-jarige Ni Xia Lian. Noor kondigde aan de NK te mijden als ze daarvoor eerst een kwalificatietoernooi moet spelen. ,,Straks staan zes Chinezen boven mij op de ranglijst, iedereen kan in Nederland blijkbaar meedoen aan de NK.'' Ook de Nederlandse tafeltennisbond (NTTB) worstelt met de huidige trend in de eredivisie, waarbij alleen Red Stars uit Venray niet beschikt over een Chinese speelster. Maar het onlangs aangetreden bestuurslid John van Schuilenberg bleek de internationale regels niet eens te kennen.

Volgens de portefeuillehouder topsport van de NTTB had de bond zich geconformeerd aan de anti-discriminatiewet van de Nederlandse regering. ,,Bovendien hebben enkele Ethiopische hardlopers ooit een rechtszaak aangespannen tegen de atletiekunie, waarna ze alsnog aan de Nederlandse kampioenschappen mochten deelnemen'', zei Van Schuilenberg. ,,Mede op advies van NOC*NSF volgen wij die jurisprudentie.'' Maar de vrees voor een Chinese invasie op de NK dwingt de bond wel tot bezinning. ,,We gaan bekijken hoe we het aantal Chinese speelsters op de NK kunnen beperken.''

Van Schuilenborg riep tevens de clubs – verbonden in de Bond van Eredivisieclubs (BVE) – een `gentleman-agreement' te sluiten over het aantal Chinese speelsters in de competitie. Daar hoeft hij zich uiteraard geen illusies over te maken. Treffers-coach Lingen: ,,We moeten niet roomser willen zijn dan de paus. Als andere clubs over hetzelfde budget zouden beschikken als De Treffers, zouden ze ook drie Chinezen opstellen.'' Maar daar vergiste Lingen zich in, stelde de Russische verdedigster Elena Timina van Den Helder. ,,De Treffers speelt paniekvoetbal'' zei de regerend Nederlands kampioene, die na een fascinerend gevecht in drie games (21-19, 19-21 en 21-11) de Chinese verdedigster Li Wei van De Treffers versloeg. ,,Zoals altijd kiest die club voor resultaten op de korte termijn.''

In de Europa Cup kan De Treffers namelijk naast Ni Xia Lian, die over een Luxemburgs paspoort beschikt, maar één Chinese speelster laten optreden. ,,En krijgt Muller dan wel het vertrouwen als zij op 2-2 het beslissende punt moet maken?'', zei Timina uitdagend. ,,De bond investeert veel geld in de ontwikkeling van Muller. Maar de kopvrouw van het Nederlandse team wordt bij De Treffers belemmerd in haar ontwikkeling.'' Coach Lingen, berustend: ,,Mijn beslissing om met drie Chinezen te spelen, onderstreept inderdaad de armoede van het Nederlandse tafeltennis bij de vrouwen. Maar alleen op deze manier kan De Treffers ooit een Europa Cup winnen en dat is nu eenmaal het belangrijkste doel van deze club.''

    • Robèrt Misset