Arrestaties na roof bij ABN Amro

De politie heeft enkele mensen binnen en buiten Europa gearresteerd die ervan worden verdacht betrokken te zijn bij de roof van spaarbrieven uit een kluis bij het kantoor van ABN Amro aan de Herengracht in Amsterdam. Bij deze roof, die in januari van dit jaar door de bank werd ontdekt, zijn waardepapieren met een nominale waarde van enkele honderden miljoenen guldens ontvreemd.

Het openbaar ministerie kwam de verdachten op het spoor, nadat geprobeerd was enkele papieren bij banken in Nederland en het buitenland te verzilveren. ABN Amro had de gestolen papieren laten registreren om verzilvering te voorkomen.

Over het precieze aantal aanhoudingen doet justitie geen mededelingen. De gestolen spaarbrieven zijn volgens ABN Amro voor particulieren niet te gebruiken. ,,Het gaat om papieren die alleen door banken onderling worden gebruikt. Inwisselen heeft dan ook geen zin'', aldus een woordvoerder.

Volgens justitie moeten de betrokkenen bij de roof niet binnen de bank zelf gezocht worden. ,,Noch de ABN Amro, noch het personeel is verdacht'', aldus een persofficier.

Wel heeft de bank disciplinaire maatregelen getroffen tegen een aantal van haar medewerkers. Die waren niet betrokken bij de diefstal, zegt de woordvoerder van de bank. ,,Maar de stukken horen in de kluis. Als ze eruit zijn, is er iets mis.''