Antillen smachten naar Nederlandse economen

Door het uitblijven van de komst van twee Nederlandse economen staat het herstel van de Antilliaanse economie onder druk. Dat zegt de Antilliaanse minister S. Römer (Economische Zaken). Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in Den Haag reageert stomverbaasd.

Volgens Römer komt het hele door het IMF gecontroleerde herstelprogramma onder druk te staan als er niet meer bijstand komt. Ze wacht naar eigen zeggen al sinds augustus op twee door Nederland toegezegde zogeheten technische bijstanders, die ze al een jaar geleden aangevraagd heeft. ,,Ik vrees dat ik ze pas volgend jaar krijg en dat terwijl de situatie hier echt penibel is.''

Het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken begrijpt de uitspraken van Römer niet. ,,Het klopt dat er twee economen zijn toegezegd. Maar we hebben daarover pas in augustus afspraken gemaakt. Het is echt te vroeg om nu al alarm te slaan. Bedenk dat die twee economen een aanvulling zijn op zeventig technische bijstanders die er al zitten. En die zijn al extra, bovenop de honderd man die er de belastingdienst ondersteunen'', aldus een woordvoerder.

Om in aanmerking te komen voor extra Nederlandse steun hebben de Antillen een begroting opgesteld met goedkeuring van het Internationaal Monetair Fonds. Als gevolg van de sanering worden veel ambtenaren ontslagen en komen protectionistische wetten op losse schroeven te staan, wat weer resulteert in grote werkloosheid en armoede. Volgens Römer is Nederlandse hulp daarom onmisbaar.