Vertrouwen in euro loopt forse deuk op

De sterk gedaalde koers ten opzichte van de dollar heeft het vertrouwen in de euro een forse knauw gegeven. Nog slechts de helft van de Nederlanders vindt dat de euro een aanvaardbare opvolger is van de gulden. Ruim anderhalf jaar geleden bestempelde nog 80 procent de euro als een aanvaarbare opvolger. Uit enquêtegegevens van het onderzoeksbureau Nipo blijkt dat de vele publiciteit rond de euro-dollarkoers leidt tot afnemende steun voor de Europese munt. Sinds de euro bijna twee jaar geleden werd ingevoerd, is de munt ten opzichte van de Amerikaanse dollar ruim een kwart gedaald. De koopkracht in de eurolanden is overigens niet gedaald. Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen de komst van de euro voor dagelijks gebruik met enig wantrouwen tegemoet zien. Meer dan de helft van de Nederlanders (53 procent) voorziet dat het leven duurder wordt door de omschakeling op de euro. Verwacht wordt dat 1 januari 2002, als euromunten en -biljetten fysiek worden geïntroduceerd, wordt aangegrepen om prijzen te verhogen.