Uitvinder Messerschmitt overleden

De uitvinder van de autoscooter Messerschmitt, Fritz Fend, is dood. Gisteren maakte zijn familie bekend dat hij afgelopen woensdag op 80-jarige leeftijd is overleden. Fend ontwierp na de Tweede Wereldoorlog in de vliegtuigfabriek van Messerschmitt in Regensburg het autootje dat plaats bood aan twee inzittenden die achter elkaar moesten plaatsnemen.

Instappen in het wagentje, met drie en in de luxere versie met vier wielen, ging via een soort cockpit. In de jaren vijftig was de `rollende sigaar' in Duitsland een veel gezien vervoermiddel. Er zijn er 75.000 van gemaakt.

Recent werkte Fend nog aan een opvolger van zijn Kabinenroller, die uiterlijk een grote gelijkenis vertoont met het origineel. Dat had de eerste auto ter wereld moeten worden die met 2 liter brandstof 100 kilometer ver kon komen.

In 1968 vroeg hij patent op een akoestisch signaal in de auto, dat in werking trad als de bestuurder bij het uitstappen was vergeten de verlichting uit te doen.