Stork en Saab kopen deel Fokker

Fokker Space in Leiden wordt overgenomen door het Zweedse Saab Ericsson Space en de Nederlandse machinefabriek Stork uit Naarden. Saab verwerft een belang van 65 procent in het ruimtevaartbedrijf, Stork de rest. Fokker Space en Stork wilden rond het middaguur nog geen toelichting geven.

Fokker Space is het grootste ruimtevaartbedrijf van Nederland, maar een kleine speler in de wereldmarkt. Het bedrijf maakte vorig jaar verlies. De vakbonden zijn vorige week over de overname ingelicht. Begin dit jaar zouden honderd van de ruim 400 personeelsleden bij het bedrijf worden ontslagen, maar dit werd tegengehouden omdat er nieuwe opdrachten binnenkwamen. Volgens FNV-bestuurder H. Francken kreeg Fokker Space vervolgens een financiële tegenslag van enkele miljoenen door problemen met een leverancier.

Stork, dat ook ruimtevaartafdelingen heeft, werkte al langer samen met Fokker Space. Stork heeft vlak na het faillissement van Fokker geprobeerd Fokker Space over te nemen, maar dit mislukte toen.