Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Uitgebreide reportage over de WAO-problematiek bij bouwvakkers met zwaar lichamelijk werk. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een vergelijkend onderzoek gedaan naar hoe verschillende sectoren met de WAO-problematiek en reïntegratie omgaan. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor de zorg voor zwaar verstandelijk gehandicapten. Deze raakt door geldgebrek in de knel en instellingen trekken nu aan de bel omdat de kwaliteit te wensen overlaat. Ned.1, 20.31-21.01u.

Nova. Reportage over een Gronings pleeggezin met 13 kinderen waarvan de man gekort is op zijn bijstandsuitkering omdat hij van de Sociale Dienst voor halve dagen moet gaan werken. Ned.3, 22.30-22.57u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gesprekken met journalist Johnny Kamperveen, actrice Helen Kamperveen en acteur Pierre Bokma over zijn rol in de VPRO-serie Bij ons in de Jordaan. RTL4, 22.50-23.45u.

Studio sport, na elven. O.a. een gesprek met oud-trainer van Ajax Jan Wouters, en aandacht voor de film van Roel van Dalen Ajax, daar hoorden zij engelen zingen. Ned.2, 23.00-23.45u.

DOCUMENTAIRES

Urbania. Portretten van de Rotterdamse Maria van Kints die al dertig jaar de drijvende kracht is achter een actiegroep die de Noord-Amerikaanse indianen ondersteunt. Verder de Marokkaanse Zohra Aghmir die op jonge leeftijd van haar ouders wegliep en goudsmid Hendrik Koomen die in het bovennatuurlijke en het bestaan van geesten gelooft. Ned.3, 20.00-20.30u.

Noorderlicht: De mythe van het oerbos. Over de vraag of Nederland voor de komst van de eerste boeren, zo'n 6000 jaar geleden, één groot dicht oerbos was. Bioloog Frans Vera en ambtenaar bij het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij gelooft er niets van. Ned.3, 20.30-21.00u.

Rare streken. In het binnenland van Guatemala is het leven niet eenvoudig. Wie in het oerwoud woont, moet voortdurend rekening houden met de natuur. Een mooie natuur, maar tegelijk verraderlijk. Canvas, 20.55-21.55u.

Werken aan werk: De kalverslachterij. Zie TV-vooraf. Ned.3, 21.00-21.30u.

Het andere gezicht. Portret van Marijke Houben die bewust is gestopt als rechter en nu bemiddelt in conflicten. Zij was zestien jaar rechter en enkele jaren vice-president van een rechtbank. Als mediator kan ze nu met partijen communiceren en mensen zelf verantwoordelijk maken voor de oplossing van hun conflict. Ned.1, 21.52-22.16u.

Het derde oog. De Franse vloot vertrok in 1678 om Curaçao te veroveren, maar verging met man en muis na door Nederlandse schepen naar een koraalrif voor de kust van Venezuela te zijn gelokt. De Amerikaanse avonturier Barry Clifford ging op zoek naar deze verdwenen vloot. Canvas, 22.45-23.35u.

Everyman. Over de in Engeland wonende journalist Ken Wiwa, zoon van de geëxecuteerde Nigeriaanse schrijver Ken Saro-Wiwa. Wiwa had een moeizame relatie met zijn vader. BBC1, 23.35-0.25u.

The History Channel. De Scythen waren een nomadisch ruitervolk uit Azië. Ondanks hun barbaren-reputatie hadden ze een hoog ontwikkelde kunst. ZDF, 0.35-1.20u.

AMUSEMENT

TV-show. Een ontmoeting met prinses Christina in New York over haar Kerst-cd, klankhealing en haar leven in Amerika. Verder de groep Volumia en een gesprek met cabaretière Brigitte Kaandorp. Ned.2, 21.55-23.00u.

MUZIEK

André Rieu. Concert van La vie est belle van André Rieu in Berlijn. Met zijn orkest speelt hij o.a. Dein ist mein ganzes Herz, Donauliebe, Ramona, Heia in den Bergen, Amazing Grace, Die Juliska aus Budapest, La vie est belle, Lara's theme, Poliushko Polie, Kalinka en Boléro. Ned.2, 21.00-21.55u.

Lou Reed: rock and roll heart. Herhaling van een portret uit 1998 van gitarist, zanger en dichter Lou Reed. Reed werd de goeroe van een nieuwe generatie popmuzikanten. Met David Bowie, John Cale, Joe Dallesandro en Patti Smith. Ned.3, 0.42-2.00u.

KUNST

Zeeman met boeken. Besprekingen van de boeken In Love van de Engelse schrijver Julian Barnes; Een man een man van Wanda Reisel; The Glass Palace van de in India geboren Amitav Ghosh; De zoektocht naar Klingsor van de Spaanse schrijver Jorge Volpi en Super-Cannes van J.G. Ballar. Ned.3, 23.38-0.27u.

FILM

Rendez-vous (André Téchiné, 1985, Frankrijk). Even pretentieuze als schimmige confrontatie tussen Leven en Kunst, aan de hand van de wederwaardigheden van provinciemeisje annex beginnend actrice (Juliette Binoche) in Parijs. Ook mooi spel van Lambert Wilson en Jean-Louis Trintignant. Regieprijs in Cannes 1985. TV5, 18.15-20.00u.

In & Out (Frank Oz, 1997, VS). Halfslachtige komedie trapt lol over de manier waarop middle America, de media voorop, reageert op een onverwachte coming out. Alom geliefde leraar Engels in Indiana (Kevin Kline) staat op het punt in het huwelijk te treden maar zou gay zijn, zo maakt ex-leerling Matt Dillon wereldkundig tijdens de Oscar-uitreiking. SBS6, 20.30-22.15u., met reclame.

Il viaggio (Vittorio de Sica, 1973, Italië). Laatste film die De Sica, in zijn stervensjaar, regisseerde is een sentimentele adaptatie van Pirandello's satirische verhaal. Siciliaanse graaf Richard Burton koestert onmogelijke liefde voor Sophia Loren, de vrouw van zijn jongere broer. ARD, 0.45-2.25u., nagesynchroniseerd.

Won Ton Ton, the Dog Who Saved Hollywood (Michael Winner, 1976, VS). Hond speelt heldenrol in parodie over het Hollywood van de jaren twintig. Morgen, SBS6, 15.25-17.00u., onderbroken door reclame.