Profstatus AGOVV en Omniworld uitgesteld

De amateurclubs AGOVV en FC Omniworld krijgen nog geen toestemming toe te treden tot het betaald voetbal. De algemene vergadering ging gisteravond in Zeist niet akkoord met de sportieve voorwaarde die een commissie bestaande uit onder anderen PSV-voorzitter Harry van Raaij, KNVB-penningmeester Gerard Bouwer en Roda-voorzitter Theo Pickée had aanbevolen.

Algemeen directeur Keje Molenaar van FC Omniworld en technisch directeur Peter Bosz van AGOVV hebben hierop teleurgesteld en vol onbegrip gereageerd. Voorzitter Henk Kesler van het bestuur betaald voetbal adviseert de clubs de nieuwe sportieve eisen af te wachten. De werkgroep zal die voor het einde van het jaar bekend maken.

In het voorstel aan het voetbalparlement werd slechts gesteld dat de aanstaande profclub in de hoofdklasse moet spelen van het amateurvoetbal. De vergadering vond dit te mager. ,,Het is niet de bedoeling dat Dagobert Duck-figuren zich straks kunnen inkopen in het betaald voetbal'', verwoordde Kesler de mening van de afgevaardigden.

De eerste-divisieclubs en de CBV, de belangenvereniging van de coaches, stelden voor alleen amateurkampioenen (zaterdag of zondag) toe te laten tot het betaald voetbal. Ajax-directeur Arie van Eijden wil dat een zogenoemde `reputatiecoëfficiënt' bepaalt of een amateurclub mag toetreden tot het betaald voetbal. Zijn collega Frans van Dommelen van FC Twente opperde de prestaties over vijf jaar tegen het licht te houden. Een elftal zou dan tenminste een keer als derde moeten zijn geëindigd.

Namens de clubs uit de eerste divisie zei directeur Simon Kelder van Excelsior dat alleen de kampioenen van de zaterdag- en de zondagafdeling mogen toetreden tot de profs. Kelder motiveerde zijn stelling met de argumenten dat ,,het anders storm zal lopen wat betreft het aantal aanmeldingen voor een proflicentie.''

De eisen voor een proflicentie zijn slecht nieuws voor AGOVV (Apeldoorn) en FC Omniworld (Almere), de enige twee clubs die tot dusver een licentie hebben aangevraagd. Beide clubs zijn nog geen kampioen van Nederland geweest. FC Omniworld staat vierde van onderen in de Hoofdklasse A van de zondagamateurs. ,,We worden al anderhalf jaar aan het lijntje gehouden, we kunnen niet meer wachten'', zei Molenaar tegenover het ANP. AGOVV doet het wat beter met een vierde plek in Hoofdklasse C. Bosz: ,,Ze hadden meer naar de financiële en organisatorische opzet moeten kijken.''

Kesler wees de vergadering erop dat er wel een regeling moet komen die toetreding van amateurclubs toestaat. Een gesloten circuit zou immers in strijd zijn met de mededingingsregels.

De clubs gingen akkoord met de overige voorwaarden die de commissie-Van Raaij heeft opgesteld. Zo moeten de aanstaande profclubs een vergoedingssom van drie miljoen gulden (exclusief btw) betalen voor het verkrijgen van de licentie. De clubs moeten bovendien een uitgebreid businessplan kunnen overleggen en een sluitende meerjarenexploitatie.

Daarnaast zijn een deugdelijke accommodatie en veiligheidsplan voorwaarden. Een aanvraag zal pas na twee jaar in de praktijk worden gebracht. In deze periode zullen drie meetpunten volgen. Indien tussentijds niet wordt voldaan aan de gestelde eisen, wordt de toetreding uitgesteld of eventueel afgebroken.

Toch acht voorzitter Kesler het jaar 2002 haalbaar voor nieuwe profclubs. Als een amateurclub promoveert vloeit er geen profclub af. Het betaald voetbal kiest ervoor de eerste divisie uit te breiden van 18 tot maximaal 22 clubs. De eredivisie blijft uit ten hoogste 18 clubs bestaan.