Proces tegen Estrada gaat door

De Filipijnse Senaat heeft vandaag een protest verworpen van president Joseph Estrada tegen de beslissing om hem terecht te laten staan wegens omkoping en corruptie. Estrada meent dat het Huis van Afgevaardigden eerder deze maand niet de juiste procedure heeft gevolgd toen het hem voordroeg voor een afzettingsprocedure.

De advocaten van de president betoogden dat in het Huis van Afgevaardigden ten onrechte niet is gestemd over Estrada's impeachment. Parlementsvoorzitter Manuel Villar verklaarde voordat de vergadering op 13 november begon dat er genoeg Afgevaardigden vóór het proces tegen Estrada waren en stemming overbodig was. De Senaat is het daarmee eens. Rechter Hilario Davide, die het proces gaat leiden, zei dat dit op 7 december begint.

Tegenstanders van Estrada houden er rekening mee dat de president het proces wel eens zou kunnen overleven. De oppositie heeft vijftien Senaatsleden nodig, maar weet van slechts tien op voorhand dat ze tegen Estrada zullen gaan stemmen.