PASTA MET TONIJN EN MUNT

Een aantal jaren geleden werd een ontwerper van een bekend Italiaans automerk gevraagd om een pastavorm te verzinnen. Zijn oplossing was galletti; een design-pasta waar de saus prachtig aan blijft kleven.

Doe de tomaten in een grote kom en giet er zoveel kokend water over dat ze onderstaan. Laat ze een paar minuten staan en giet dan het water af. Verwijder de velletjes en het zaad en snijd het vruchtvlees in blokjes. Pel de uien en snijd ze grof. Pel de knoflooktenen en snijd ze in flinterdunne plakjes.

Verhit 3 eetlepels van de olijfolie in een grote, zware koekenpan op een matig vuur. Doe er de uien in en laat ze onder af en toe omscheppen circa 7 minuten fruiten tot ze bijna gaar zijn. Schep er de plakjes knoflook door en laat alles nog 3 tot 4 minuten fruiten, waarbij u regelmatig omschept. Schep er de tomaten door en bestrooi het geheel met zout en peper naar smaak. Laat het mengsel onder af en toe omscheppen circa 15 minuten koken tot u een vrij dikke saus hebt verkregen.

Breng intussen een grote pan gezouten water aan de kook. Doe er de pastavormpjes in en kook ze bijtgaar. Giet de pasta af en laat goed uitlekken.

Snijd intussen de tonijn in blokjes van circa 2 centimeter groot. Bestrooi de blokjes vis met zout en peper. Verhit de rest van de olijfolie in een andere koekenpan op een middelhoog vuur. Schep er de blokjes tonijn door en roerbak ze 3 tot 4 minuten tot ze mooi roze gebakken zijn.

Hak de muntblaadjes grof. Schep de blokjes tonijn met desgewenst de olijfolie uit de pan en de gehakte muntblaadjes door de tomatensaus. Schep de pasta snel om met de saus en dien onmiddellijk op.

    • Kim Maclean