Partij Bush betaalde de betogers bij hertellingen

De demonstranten die vorige week grote druk uitoefenden op het hertellen van stemmen in verschillende kiesdistricten in Florida, waren georganiseerd en betaald door de Republikeinse partij.

Dat schreef de Wall Street Journal gisteren in een gedetailleerde reportage. De bevindingen zijn sindsdien niet tegengesproken door de Bush-campagne, die dagelijks vele e-mails aan de media stuurt over alles wat in de pers verschijnt over haar zaak.

Vice-president Al Gore maakte gisteravond in zijn tv-toespraak tot het Amerikaanse volk gewag van ,,georganiseerde intimidatie''. Die heeft er in het kiesdistrict Miami Dade mede toe geleid dat de handmatige hertelling voortijdig werd afgebroken. Bij hertelling van een klein deel van de stemmen met de hand in dat district werden 156 extra stemmen voor Gore gevonden. Volledige hertelling zou hem het presidentschap hebben kunnen opleveren.

Volgens de Amerikaanse krant hadden functionarissen van de Bush-campagne direct na de verkiezingsnacht van 7 november het gevoel in sterk Democratische kiesdistricten in Florida zwaar in de minderheid te zijn. Omdat men geen beroep op lokale partijwerkers kon doen, werden in Washington medewerkers van leden van het Huis van Afgevaardigden en stafleden van andere vooraanstaande Republikeinen opgetrommeld. Hun vliegreis, hotel en eten werd betaald. Op Thanksgiving Day waren zij getrakteerd op een uitgebreide gratis maaltijd in een hotel in Fort Lauderdale. De Wall Street Journal citeert Republikeinse stafleden die te horen kregen dat zij vooral moesten gaan demonstreren bij de lokalen waar hertellingen aan de gang waren.