Oppositie Israël weer in offensief

De Israëlische oppositiepartijen zijn vandaag opnieuw in het offensief gegaan om de regering van premier Barak ten val te brengen.

Woordvoerders van de Likud-oppositie zeggen inmiddels zeker 61 van de 120 parlementariërs, onder wie tien Arabieren, te hebben gemobiliseerd voor het houden van vervroegde algemene verkiezingen. In regeringskringen heerst paniek, die zich gisteren ontlaadde in een buitengewoon felle botsing tussen Barak en minister Shimon Peres over de mislukte vredesstrategie van Barak. Het scheelde volgens de Israëlische pers van vandaag geen haar of Barak en Peres gingen met elkaar op de vuist.

Afgaande op opiniepeilingen schrijven politieke commentatoren Barak al af als premier en zelfs als leider van de Arbeidspartij. Barak blijft glimlachen en manoeuvreert gelijktijdig in de richting van Arafat en Likud-leider Ariel Sharon om zijn hoofd boven water te houden.

Barak en Sharon worden naar elkaar toegedreven door beider angst van ex-premier Benjamin Netanyahu. Volgens alle opiniepeilingen krijgt deze zo langzamerhand de status van redder van Israël.

Barak heeft in een nieuwe zigzag Arafat een interim-oplossing voorgesteld in plaats van een vredesregeling die een einde aan het conflict maakt. Hij is bereid een Palestijnse staat te erkennen in een deel van bezet gebied. Voor het oplossen van de kwestie Jeruzalem en het Palestijnse vluchtelingenvraagstuk speelt hij dan op uitstel. Daarmee aanvaardt Barak het belangrijkste principe van het akkoord van Oslo dat hij eerder afwees.

Een woordvoerder van Arafat heeft vanmorgen dit nieuwe Israëlische idee verworpen. Barak hoopt toch nog dat Arafat hem te hulp komt omdat alleen een akkoord met de Palestijnen hem uitzicht geeft op een zege in vervroegde algemene verkiezingen. Het Israëlische volk is immers volgens opiniepeilingen nog steeds voor een akkoord met de Palestijnen.

Mede met het oog op de islamitische vastenmaand Ramadan, die hier vandaag begint, heeft Barak de economische en militaire druk op de Palestijnen aanzienlijk verlicht. Gelijktijdig is er sprake van aanzienlijke vermindering van de vijandelijkheden. Arafat heeft twee leden van Hamas laten arresteren die de autobomaanslag in Hadera hebben uitgevoerd vorige week.