Opera afgelast na protest

Het Onafhankelijk Toneel uit Rotterdam heeft de opera Aïsja en de vrouwen van Medina afgelast omdat de inhoud stuit op grote weerstand uit de Marokkaanse gemeenschap. De componist Najib Cherradi en de zangers en musici uit Marokko hebben zich teruggetrokken omdat het verboden zou zijn om Aïsja, de vrouw van de profeet Mohammed, op het toneel te brengen. De afgelasting is een nieuwe slag voor `Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad van Europa', waarvan de opvoering van de Arabischtalige opera deel uitmaakte.

Regisseur Gerrit Timmers is verbijsterd over het plotselinge verzet omdat hij reeds vier jaar met de voorbereiding bezig is en al die tijd brede steun kreeg uit Marokko en van Marokkaanse Nederlanders. Timmers: ,,Aïsja is de jaloerse jongste echtgenote van de profeet. Volgens de bronnen was zij een krachtige vrouw met een eigen mening. De Marokkaanse medewerkers weten al maanden waarover de opera gaat. Ik ben zelf op de Marokkaanse ambassade in Den Haag geweest omdat iemand van het Marokkaanse koninklijk huis aanwezig zou zijn. Aan iedereen heb ik gevraagd: `zou het choquerend kunnen zijn?' Maar iedereen vond het belangrijk dat Aïsja zou worden opgevoerd''.

Volgens Timmers komt de weerstand van elders. Timmers: ,,Er schijnt een fax van een Rotterdamse Marokkaanse organisatie, die ik niet ken, naar de eerste-minister van Marokko te zijn gestuurd waarin zou staan dat ik de profeet beledig. De zangers uit Marokko schreven mij: `wij zijn enthousiast over de opera, maar de angst regeert'. De componist Najib Cherradi zei tegen mij: `ik kies voor mijn veiligheid en die van mijn dochter'. Ik heb met mensen van de Stichting Arabische Jongeren gesproken en die zeiden: U mag het in het theater helemaal niet over de profeet hebben. Dat is als de Koran lezen op de wc.' Maar met hen waren we tenminste nog in gesprek.''