Ook Doris Schröder is radeloos door BSE

Sinds het groot alarm van vrijdag over een met BSE besmette Duitse koe is de gezond-vlees-illusie van de regering in Berlijn wreed verstoord. De consumptie van rundvlees stort in.

,,Wat kan ik mijn gezin nu nog te eten geven? Ik geef toe dat ik, net als miljoenen moeders en ook vaders, enigszins radeloos ben.''

Ook voor de jonge blonde vrouw van de bondskanselier, Doris Schröder-Köpf, is de ontdekking van BSE in Duitsland even schrikken. Dat moet ze eerst zien te verwerken, vertrouwt ze de boulevardkrant Bild toe.

,,Uitgerekend mijn lievelingsworsten als thee- en leverworst worden door experts van BSE verdacht!'' Hoeveel kilo heeft ze daarvan niet gegeten sinds haar jeugd? En wat te denken van de beroemde Berlijnse `kerrieworst' waar haar echtgenoot zo gek op is. Even uitstappen bij een van de talrijke rokende worstkraampjes, die op de hoek van de straat staan, is er niet meer bij.

,,De schok is groot'', zei de nieuwslezer van het televisiejournaal gisteravond. Dat het BSE-virus al jarenlang in West-Europa rondwaarde was de Duitsers natuurlijk niet ontgaan. Maar steeds betrof het buitenlandse koeien. Bij de zes BSE-gevallen die de afgelopen tien jaar in Duitsland waren ontdekt, ging het om geïmporteerd rundvlees. BSE was in de jaren negentig nog niet aan het licht gekomen of in de supermarkten en bij slagerijen werden borden geplaats met `Duits fabrikaat'. Had ook de minister van Landbouw, Karl-Heinz Funke (SPD) niet keer op keer zijn landgenoten gerustgesteld met de woorden `Duits rundvlees is veilig'? Toen de Europese Commissie eerder dit jaar weigerde Duitsland als BSE-vrij te classificeren, noemde Funkes staatssecretaris dit ,,volstrekt onacceptabel''.

Sinds vrijdag de gezond-vlees-illusie hardhandig werd verstoord is groot alarm geslagen. Voor het eerst was er op een boerderij in Hörsten, in het noordelijke Sleeswijk-Holstein, BSE geconstateerd en nog wel bij een in Duitsland opgegroeide koe met in Duitsland opgegroeide ouders.

,,We voelen ons hulpeloos'' en ,,waarom heeft niemand ons hier gewaarschuwd? Heel Europa heeft toch last van BSE, waarom hield men zich hier blind en doof?'', reageren enkele klanten uit de Extra-supermarkt in Berlijn. Op Schröders kanselarij lost de ene crisiszitting de andere af. De kanselier kijkt zorgelijk. Als iets het mooie rapportcijfer van de rood-groene regering bij de kiezers kan verknoeien is het wel BSE. ,,Dit gaat iedereen aan'', houden de strategen Schröder voor. ,,BSE speelt zich in iedere keuken af en er is een dodelijk risico.''

Inmiddels staat de markt voor rundvlees in Baden-Württemberg al op instorten vanwege de BSE-crisis. De grootste slachterij van het land in Crailsheim moest het doden van runderen staken omdat slagers hun bestellingen terugtrokken of sterk reduceerden. Slagers in Kiel, Hamburg of Berlijn zijn vertwijfeld omdat plotseling de helft van hun klanten wegblijft. Vleesproducenten spreken van ,,een catastrofe''. Zeker 70 procent van de Duitsers raakt voorlopig geen rundvlees meer aan, blijkt uit een enquête.

Radio- en televisie hebben hulptelefoons opgezet. Kranten publiceren lange lijsten met risicovolle producten. Snoepgoed als gummibeertjes en yoghurt maar even laten staan, raadt de Consumentenbond aan, want daarin zit glycerine wat afkomstig is van rundafval. Melk en babyvoeding zijn vooralsnog unbedenklich. Zelfs vlees van de biokoe zou niet meer veilig zijn, menen weer andere specialisten.

Nu onderzoek heeft uitgewezen dat de getroffen boer Peter Lorenzen uit Hörsten zijn koeien nooit het gewraakte diermeel heeft gegeven, breken controlediensten zich er het hoofd over hoe het rund dan met BSE kan zijn besmet. Intussen heeft boer Lorenzen met tranen in de ogen moeten toezien hoe alle 160 runderen op zijn boerderij gisteren werden weggehaald om te worden geslacht en op BSE te worden onderzocht. ,,Vinden we verder geen dieren die geïnfecteerd zijn, zouden we met een spontaan geval van BSE te maken kunnen hebben'', zei Eckart Best, veterinair deskundige uit Sleeswijk Holstein.

De koks van enkele Berlijnse toprestaurants reageren gelaten. ,,We gaan naar de eco-boer en laten vlees uit Argentinië komen'', liet de chef van restaurant Aigner weten, waar de kanselier graag een steak eet. Het vlees wordt daardoor wel duurder, vertrouwde Aigner toe. In plaats van 40 mark kost moet het restaurant voor een filet binnenkort 60 mark vragen.

    • Michèle de Waard