Nederlander koopt minder vlees

Nederlanders lijken iets minder vlees te kopen. De aankopen zijn de eerste drie kwartalen 0,5 procent gedaald tot 304 miljoen kilo. Dat blijkt uit consumentenonderzoek door de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE). Nederlanders kochten vooral minder varkensvlees, een daling van 6,3 procent vergeleken met een jaar eerder. De vraag naar rundvlees zakte 3,3 procent. De daling komt volgens de PVE omdat varkens- en rundvlees dit voorjaar duurder zijn geworden. Kalkoenvlees is zelfs 25 procent minder verkocht, wegens een sterk gestegen prijs. Daarentegen kochten Nederlandse huishoudens 1,7 procent meer kippenvlees. Consumenten kochten wel meer rookworsten (+6,3 procent), snacks (+5,2 procent) en panklare producten (+4,6 procent), vooral tijdens de Euro 2000 en de Olympische Spelen. In totaal steeg de vraag naar vlees en vleeswaren in de eerste negen maanden met 2,8 procent tot 3,5 miljard gulden. De trend staat nog los van de recente publiciteit over gekkekoeienziekte (BSE). De Nederlandse Vereniging van Keurslagers zei vorige week overigens geen verschil te merken in de vleesverkoop door de BSE-affaire.