Meer armslag bij export naar Oost-Europa

De overheid geeft bedrijven die kapitaalgoederen, zoals machines en voertuigen, exporteren naar Oost-Europa meer armslag. Het plafond van de transacties die in aanmerking komen voor de speciale exportkredietverzekering voor deze landen, wordt verhoogd van 10 miljoen naar 20 miljoen gulden. Staatssecretaris Ybema van Economische Zaken schrijft dat hij hiermee tegemoet komt aan de vraag van vooral bedrijven in de baggersector en de aannemerij. Andere landen waren tot dusver wat ruimhartiger bij de garanties die zij gaven aan `hun' bedrijven dan Nederland. Nederlandse ondernemingen kunnen commerciële risico's en politieke risico's die buiten de gewone exportkredietverzekering vallen, verzekeren bij de Nederlandse Credietverzekeringsmaatschappij. Het moet dan gaan om export naar Oost-Europa of andere opkomende markten.