Kerkorian claimt 9 miljard van Daimler

Miljardair Kirk Kerkorian eist van het autoconcern DaimlerChrysler AG een bedrag van ruim 9 miljard dollar (23,6 miljard gulden) aan schadevergoeding. De 83-jarige zakenman beschuldigt de Duitse directieleden ervan de aandeelhouders te hebben misleid bij de aankoop van Chrysler Corporation, de Amerikaanse autofabrikant.

Kerkorian heeft de klacht, vergezeld van zijn eis, via zijn investeringsmaatschappij Tracinda, gisteren bij de Amerikaanse rechter ingediend. Zijn woede richt zich op de top van Daimler, onder wie ook bestuursvoorzitter Jürgen Schrempp, omdat deze de aankoop van Chrysler twee jaar geleden naar buiten uitdroegen als een ,,fusie van gelijke partners''.

De miljardair eist ook dat de krachtenbundeling van de twee branchegenoten wordt teruggedraaid, zodat Chrysler zijn zelfstandigheid terugkrijgt. Of de rechter de zakenman in het gelijk stelt, betwijfelen analisten. ,,Klaarblijkelijk heeft Kerkorian veel geld verloren en hij probeert dat nu terug te krijgen.''

Voor de samensmelting van de twee bedrijven bezat Tracinda 13,75 procent in Chrysler en was daarmee de grootste aandeelhouder. In het gecombineerde concern heeft Kerkorian ongeveer 4 procent. Nu briest hij nooit akkoord te zijn gegaan met de overname als hij geweten had dat Daimler van plan was om ,,Chrysler in te lijven, te onderwerpen, de status terug te brengen tot een divisie en het management op straat te zetten''.

DaimlerChrysler noemt de klacht ,,ongegrond'' en zegt nog niets van Kerkorian zelf te hebben vernomen. De aanklacht volgt op de harde ingrepen van de Duitsers in de Amerikaanse tak van het gezamenlijke concern.