Internationaal

LONDEN

De lichte winsten die de Europese beurzen gisteren boekten werden vanmorgen goeddeels ongedaan gemaakt. In Londen verloor de FTSE-index 1 procent, nadat die gisteren met 0,7 procent was gestegen. De graadmeter noteerde vroeg in de middag 6.308 punten. Vooral de aandelen in telecommunicatiebedrijven en in farmaceutische ondernemingen trokken de index omlaag.

FRANKFURT

In Frankfurt waren vooral de technologieaandelen debet aan de daling van de index. Mediaconcern EM.TV was de grootste verliezer op de Duitse beurs. Het aandeel daalde ruim 20 procent tot 17,85 euro. Beleggers vermoeden dat het bedrijf te kampen heeft met financiële problemen. De DAX-index verloor vanochtend 0,5 procent en noteerde rondom het middaguur 6.655 punten.

PARIJS

Telecomgigant France Telecom trok de CAC-40 vanmorgen een stevig stuk naar beneden. De zwaargewicht in de belangrijkste Franse beursindex, die 3,8 procent van zijn waarde verloor, werd daarbij geholpen door fondsen uit de technologiesector, zoals halfgeleiderfabrikant STMicroelectronics en Alcatel.

De beursbarometer zelf daalde 0,8 procent tot 6.122 punten.

TOKYO

In Tokyo boekte NTT Docomo een winst van 6 procent. Het mobiele-telefoniebedrijf was de afgelopen weken flink in waarde gekelderd nadat het aangaf in de markt te zijn voor een belang in het Amerikaanse AT&T Wireless. De markt vreest dat NTT Docomo, een partner van KPN, te veel zal betalen voor de aandelen.

NTT Docomo was met zijn stijging een uitzondering onder de Japanse technologieaandelen. Zij waren de voornaamste oorzaak van de daling van de index met 0,4 procent. Aan het einde van de handelsdag noteerde de beursgraadmeter 14.659 punten.

NEW YORK

In de Verenigde Staten profiteerden gisteren vooral aandelen uit de `oude economie' van het opeisen van het Amerikaanse presidentschap door de Texaanse gouverneur Bush. Hoewel het nog niet zeker is of Bush president wordt, reageerden een aantal fondsen op Wall Street alsof dat al wel het geval was. Met name bedrijven uit de farmaceutische industrie boekten winst. De markt verwacht van Bush dat hij niet in zal grijpen in de prijsvorming van geneesmiddelen. De Dow-Jonesindex, waarin voornamelijk aandelen uit de `oude economie' zijn opgenomen, steeg 0,7 procent naar 10.546 punten. De technologieaandelen konden de winst die voor het weekeinde was geboekt niet vasthouden. De Nasdaq verloor 0,8 procent op 2.880 punten.