`Hiddink naar Zuid-Korea'

Guus Hiddink wordt vrijwel zeker de nieuwe bondscoach van Zuid-Korea. De werkloze trainer heeft volgens de Aziatische voetbalbond overeemstemming bereikt over een contract dat na het wereldkampioenschap voetbal in 2002 afloopt. Zuid-Korea is met Japan gastheer van het WK. Beide landen hebben zich automatisch geplaatst. Volgende maand spelen ze een vriendschappelijke duel, waarin Hiddink mogelijk zijn debuut maakt.

Hiddink heeft nog geen contract getekend in de hoofdstad Seoel, waar hij Huh Jung-Moo kan opvolgen. Deze bondscoach beweert uit vrije wil zijn functie te hebben neergelegd. Hij werd openlijk bekritiseerd om de slechte resultaten. Zuid-Korea plaatste zich wel voor de eindronde van het WK in Frankrijk, waar het in de groepswedstrijd een kansloze 5-0 nederlaag leed tegen Nederland. Bij de Olympische Spelen in Sydney won Zuid-Korea slechts een groepsduel. In de strijd om de Asia Cup speelde het land ook een ondergeschikte rol.

Een woordvoerder van de voetbalbond in Zuid-Korea ontkende dat Hiddink al een contract heeft getekend. Beide partijen zijn het wel eens over de voorwaarden van het akkoord. Hiddink kan in het Verre Oosten veel meer verdienen dan zijn voorgangers en de clubcoaches in Zuid-Korea, verklaarde de woordvoerder. De Nederlander kan extra premies verdienen wanneer het nationale elftal zich op het WK plaatst voor de tweede ronde.

De 54-jarige Hiddink was eerder clubcoach van De Graafschap, PSV, Fenerbahce, Valencia en Real Madrid. Tussen 1994 en 1998 was hij coach van het Nederlands elftal. Hij bereikte met Oranje de vierde plaats bij het WK in Frankrijk. Daarna nam hij ontslag bij de KNVB en tekende hij een miljoenencontract in Madrid, waar hij na een half jaar op straat werd gezet.