Henri Quatre

In NRC Handelsblad van 28 oktober (buitenlandeditie, 7 november) lees ik een artikel over particulier onderwijs (met name Stebo) waarin een aantal opmerkingen staan over het Franse middelbaar onderwijs, die onjuist zijn.

De beste Franse lycées, zoals het genoemde Henri IV, zijn geen particuliere scholen. Ze zijn dus zeker niet `het duurste', maar even gratis als de rest van het middelbaar onderwijs. Wel kunnen ze `het beste' zijn. Gewoon omdat aan de poort streng geselecteerd wordt, op basis van de resultaten behaald op het college (leerlingen van 11-15 jaar). En ook omdat er relatief veel geld naartoe gaat, waardoor er betere docenten zijn. Maar dat is geld van de staat, geheel conform het Franse principe van de democratische gelijkheid en de meritocratie, waarmee elites gekweekt worden. Een systeem waar misschien van alles op aan te merken is, maar dat precies probeert te vermijden wat er met de particuliere scholen gebeurt: grotere ongelijkheid tussen arm en rijk.

Er zijn overigens in Frankrijk wel particuliere middelbare scholen, maar dat betreft niet toevallig katholieke scholen, die zich verzetten tegen het seculiere, voor ieder gelijke staatsonderwijs.

    • Luuk van Middelaar