Henk Duut weg als coach van Fortuna

Het bestuur van Fortuna Sittard heeft trainer Henk Duut gisteren wegens slechte resultaten uit zijn functie ontheven. Zijn assistenten Dick Voorn en Hans de Koning nemen de werkzaamheden voorlopig waar.

Het bestuur van Fortuna heeft Duut niet ontslagen. De 36-jarige Rotterdammer krijgt na de winterstop een andere betrekking bij de hekkensluiter van de eredivisie. Voorzitter Jules Coenen: ,,We gaan na de winterstop praten over een andere functie binnen de technische staf. Het is eerst van belang voor Henk Duut om dit even te laten betijen. Het bestuur gaat zo snel mogelijk op zoek naar een nieuwe trainer. Een man met de nodige ervaring.''

Samen met technisch directeur Jacques Opgenoord bracht Coenen het nieuws over Duut, die wegens buikgriep thuis was gebleven, in de openbaarheid. ,,Dat hij ziek was, was een vervelende combinatie. Maar het had geen zin om langer te wachten'', verklaarde de voorzitter het besluit. ,,Natuurlijk was hij teleurgesteld. Zo kennen wij Henk. Hij is altijd blijven knokken.''

Onder leiding van Duut behaalde de Limburgse ploeg dit seizoen slechts vier punten uit dertien competitiewedstrijden. De afgelopen jaren was Fortuna nog succesvol geweest met Bert van Marwijk als hoofdtrainer. Toen deze populaire coach afgelopen zomer naar Feyenoord vertrok, was assistent Duut zijn logische vervanger. Hij maakte zijn debuut als hoofdtrainer in het betaalde voetbal.

Duut had de pech dat enkele belangrijkse spelers in de selectie van Fortuna naar elders waren vertrokken. Hij had de afgelopen weken geregeld om versterking van de selectie gevraagd. Jan van Halst werd overgenomen van Ajax. Voor de gewenste spits was geen geld. Coenen: ,,We zaten op het verkeerde pad. De ploeg is de competitie begonnen met een zwaar programma, er kwamen de nodige tegenslagen bij zoals blessures. Dan wordt het voor een hoofdtrainer lastig.''

Duuts positie stond al weken onder druk. Het bestuur hield eerst de hand boven het hoofd, maar zag gisteren het onvermijdelijke in. De 5-1 nederlaag tegen De Graafschap, een concurrent in de degradatiestrijd, was zaterdagvond van doorslaggevende betekenis. De spelers leverden geen kritiek op Duut. Het bestuur sprak ten slotte van een `onwerkbare situatie'.

Duut is al veertien jaar werkzaam bij Fortuna. Nadat hij vijf jaar in de hoofdmacht van Feyenoord had gespeeld, verhuisde hij in 1986 naar Sittard. Hij speelde bij Fortuna nog vijf jaar in de verdediging, voordat hij wegens de naweeën van een hersenbloeding zijn actieve loopbaan moest beëindigen. Hij werd meteen opgenomen in de technische staf.