Gore houdt transitie op

Cheney deelde mee dat hij privé-fondsen (tot 5.000 dollar per persoon) gaat werven om de overgangswerkzaamheden in Washington te kunnen beginnen. De nieuwe president moet 3.000 benoemingen doen, waarvan 600 moeten worden goedgekeurd door de Senaat. Zolang Gore niet toegeeft dat hij heeft verloren kan Bush geen voordrachten doen, ook niet bij de FBI die veiligheidsonderzoek doet naar nieuwe topfunctionarissen.

Bij wijze van steunoperatie voor de positie van Gore reisden de Democratische leiders in Senaat en Huis van Afgevaardigden, Tom Daschle en Dick Gephardt, gisteren naar Florida. In een telefonisch groepsgesprek met de vice-president en zijn running mate Joe Lieberman, verklaarden zij dat het terecht was dat Gore de uitslag aanvocht. Het op CNN uitgezonden kwartet voor vier eensgezinde heren leverde later spot op van Amerikaanse commentatoren.

De rechtszaak waarin Gore de uitslag aanvecht wordt donderdag of vrijdag voortgezet. Andere rechtbanken houden zich bezig met onregelmatigheden bij het stemmen en tellen in verschillende kiesdistricten. De meeste aandacht gaat uit naar de zitting van het federale Supreme Court in Washington, dat vrijdag pleidooien van partijen aanhoort. Eiser is de Bush-campagne, die wil dat iedere handmatige hertelling buiten de wet wordt verklaard.