GETEKENDE HELDEN

Waar zijn ze gebleven, de lolbroeken die imitaties deden van Beavis en Butthead? Net als dit irritante, maar grappige duo zijn ook die grapjassen als sneeuw voor de zon verdwenen. De serie die B&B-maker Mike Judge hierna bedacht is een stuk ingetogener en spreekt minder tot de verbeelding van de massa.

In King of the Hill staat het personage Hank Hill (ingesproken door Judge zelf) centraal. Op het eerste oog is er niets bijzonders met hem aan de hand: hij woont met zijn gezin in een suffe wijk in het fictieve Texaanse slaapstadje Arlen en verdient zijn geld met het verkopen van propaangas. Ook zijn familie oogt normaal: zijn twaalfjarige zoontje Bobby is dik en niet een van de slimsten, zijn vrouw Peggy is druk met het huishouden en valt soms in als leerkracht (het hele dorp is het erover eens dat zij de slimste inwoner is) en nichtje Luanne is een doorsnee-puber.

De Hills zijn normaal op het saaie af en ze beleven geen spannende avonturen. Toch is dat ook meteen de kracht van de serie. De scenaristen wringen zich niet in allerlei bochten om grappen te verzinnen, maar werken een bijna naturalistische plot zorgvuldig uit en besteden veel aandacht aan de personages.

Hoewel Hank wel erg vaak met een blik bier op straat rondhangt met de buurmannen, gebeurt er af en toe toch iets. Louter slap gelul van domme, maar toch niet onsympathieke rednecks – die steevast kankeren op de overheid en allerlei vergezochte complottheoriën verkondigen – zou immers ondraaglijk zijn. Zo gaat er soms iets mis op school, of maakt Hanks bazige vader ruzie met zijn zoon. Zelden veroorzaakt dit meer dan een rimpel in de rustige vijver die Arlen is. King of the Hill is een langzame, bijna zen-achtige serie die iets gepolijster is getekend dan Beavis & Butthead. Tip: leg de afstandbediening op veilige afstand, want pas na een paar keer kijken wordt het leuk.

King of the Hill, elke werkdag om 19.10 uur op Canvas. Een goede site is www.deeplake.com/kofth. Officiële site: www.fox.com/kingofthehill

(Tekst Gerard Zeegers, montage Marcel de Lange)