Duits verbod diermeel gaat zaterdag in

Het verbod van de Duitse regering op gebruik van diermeel om het BSE-risico zoveel mogelijk uit te sluiten kan pas zaterdag ingaan. Gisteren werd woensdag als ingangsdatum genoemd, maar dat blijkt nog niet mogelijk.

Niettemin hebben boeren zich nu al verplicht hun dieren geen diermeel meer te geven. Sinds Duitsland afgelopen vrijdag werd opgeschrikt door de ontdekking van een met BSE-besmette koe in Sleeswijk-Holstein is alom grote bezorgdheid ontstaan. In Duitsland zijn de afgelopen tien jaar zes BSE-gevallen ontdekt. Maar dit is de eerste keer dat BSE bij een in Duitsland opgegroeide koe wordt vastgesteld.

Minister van Gezondheidszorg, Andrea Fischer (Groene Partij), sloot niet uit dat het besmette dier in Sleeswijk-Holstein via diermeel is geïnfecteerd hoewel het sinds 1994 is verboden om in de EU diermeel aan herkauwers te voeren.

Bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) drong er op aan diermeel in heel Europa te verbieden. ,,Dit is niet een Duits, maar ook een Europees probleem'', aldus Schröder.

In Duitsland wordt jaarlijks 600.000 ton diermeel geproduceerd. Tot nog toe wordt ervan uitgegaan dat in het diermeel een bepaald eiwit zit, dat de BSE-ziekte veroorzaakt. Bij mensen kan de dodelijke variant Creutzfeldt-Jacob ontstaan. De Duitsers zijn extra gealarmeerd omdat vorige week ook in een ziekenhuis van Sleeswijk Holstein een 40-jarige man werd opgenomen met de verschijnselen van Creutzfeldt-Jacob. Dat was in Duitsland niet eerder voorgekomen.

Intussen geven politici elkaar de schuld onvoldoende waakzaam, soms laks, te zijn geweest bij controle van de veestapel op BSE. Het Instituut voor Consumentenbescherming heeft al begin jaren negentig gewaarschuwd dat de ziekte ook in Duitsland kon uitbreken gezien de grote hoeveelheid BSE-gevallen die in Engeland aan het licht kwamen. Opvallend genoeg gaf parlementair staatssecretaris Gerald Thalheim (SPD) toe dat landbouwspecialisten deze gevaren destijds ook gezien hebben. ,,Maar in die tijd, vlak na de Duitse hereniging, prevaleerden buitenlands politieke belangen ten aanzien van Engeland'', zei Thalheim gisteren.

De Beierse premier Edmund Stoiber (CSU) viel de regering-Schröder hard aan. Hij noemde het ,,een schande'', hoe Duitsland, andere overheden in Europa en EU-instanties geld en commercie hebben laten prevaleren boven veiligheid en gezondheid.