De drol van Derks

Op niet gezette tijden, maar doorgaans wel scherp calculerend, verschijnt Frans Derks in het nieuws. De oud-scheidsrechter, tegenwoordig voorzitter van het in de kelder van het betaald voetbal figurerende Dordrecht '90, was er zaterdag jongstleden oorzaak van dat de thuiswedstrijd tegen Emmen halverwege gestaakt werd. Waarom eigenlijk? Omdat de scheidsrechter zich bedreigd voelde door Derks. Laat ik voorop stellen dat dit argument ongeloofwaardig klinkt. Een arbiter die op het veld 22 lastige spelers plus een paar duizend kregelige toeschouwers in toom moet houden, kan toch bezwaarlijk van zijn stuk zijn gebracht doordat ene mannetje Derks en zijn machteloos gemopper. Derks, die ooit een boek deed schrijven over zijn voetbalopinies onder de titel `Frans Derks ziet het anders' heeft een nog altijd onbedwingbare neiging in de schijnwerpers te willen staan. Met name het verwijt dat arbiter Schaap `als een drol' floot, getuigt ervan dat Derks de zaken bruin gekleurd heeft waargenomen. Juist van een man die vroeger van parmantig kaliber was, had mogen worden verwacht dat hij minder grof tegen ex-collega's zou optreden.

Maar wat te denken van de reactie van de scheidsrechter? Derks heeft een grote waffel, maar tot het veroorzaken van lichamelijk letsel lijkt hij me nauwelijks in staat. Hij was altijd de man van het hoogste woord, maar daar bleef het bij. Bovendien, `zij waren met z'n vieren, ik was alleen', laten we nu de zaken eens even omdraaien. Derks is de scheidsrechter. Een oudere collega komt, al of niet zonder kloppen, zijn kleedkamer binnen en begint hem uit te foeteren. Wat zou de reactie van Derks zijn geweest? Hij zou de ongelukkige criticaster op hoge toon de deur hebben gewezen. Kom beste Frans, je moet nu omstreeks zeventig jaren tellen. Een bescheiden portie levenswijsheid moet nu toch je deel zijn. Bedwing toch die behoefte om in de limelight te staan. En matig je niet voortdurend een oordeel aan over je opvolgers, die het veel moeilijker hebben dan jij het ooit gehad hebt.

    • Herman Kuiphof