Bronbelasting

De directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken, H. Blocks, is verheugd dat er een akkoord over de bronbelasting is bereikt, maar had liever gezien dat de uniformering wat sneller tot stand zou komen. ,,In de overgangsperiode hebben mensen die spaargeld in bijvoorbeeld Luxemburg hebben ondergebracht geen prikkel om dat terug naar Nederland te brengen. Onze leden hebben ook wel kantoren in Luxemburg, maar er zijn daar veel meer banken gevestigd. Per saldo is het voor de Nederlandse banken dus nadelig als er geld in het buitenland wordt ondergebracht.'' De Nederlandse banken die in Luxemburg kantoor houden – ABN Amro, Fortis, ING en Rabobank – waren niet voor commentaar bereikbaar. De Amsterdamse hoogleraar internationaal belastingrecht S. van Weeghel vermoedt dat het akkoord over de spaartegoeden tegelijk tot stand is gekomen met afspraken in het dossier van de belastingconcurrentie.