Bouwbond blijft bij 6 pct meer loon

De bouwbond van de FNV houdt vast aan een hogere looneis dan zijn zusterbonden. FNV Bouw eist bij de komende CAO-onderhandelingen 6 procent meer loon, de vakcentrale houdt het op 4 procent.

Dat is gisteren duidelijk geworden in een vergadering van de Federatieraad van de FNV over het arbeidsvoorwaardenbeleid. FNV-voorzitter L. de Waal was teleurgesteld over het besluit van de FNV Bouw omdat dit niet ten goede zou komen aan de `eenheid' en de `uitstraling' van de FNV bij de CAO-onderhandelingen. ,,Maar het is een democratisch besluit en dat moet je respecteren.''

De leden van FNV Bouw verwierpen vorige maand al een voorgestelde looneis van 4 procent. Volgens FNV-arbeidscoördinator H. van der Kolk is de looneis van 6 procent in de bouw niet onredelijk. ,,De bedrijven kunnen het betalen. In andere sectoren kan dat niet en daar hebben we rekening mee te houden.''

Bij een hogere structurele looneis in de andere sectoren vreest de FNV voor aantasting van werkgelegenheid. De andere bonden stellen overigens naast de structurele looneis aanvullende eisen, zoals een dertiende maand of optieregelingen. Maar doordat deze regelingen kunnen `meeademen' met de economie, hebben ze geen negatieve invloed op de werkgelegenheid.

FNV Bouw kan, doordat het nu niet onder de centrale coördinatie valt, bij eventuele stakingen geen beroep doen op het weerstandsfonds van de FNV. Hier zit circa 70 miljoen gulden in. Vijf jaar geleden kostte een bouwstaking van vijf weken de FNV 50 miljoen gulden.

Fractievoorzitter H. Dijkstal (VVD) noemde gisteren op een partijbijeenkomst in Alphen aan de Rijn de looneisen van de bonden ,,desastreus voor de economie''. Zeker de eis van FNV Bouw is volgens Dijkstal ,,veel te hoog''. Dijkstal vindt dat de bonden de loonsverhoging van 3,5 procent moeten aanhouden die het Centraal Planbureau voorstelt.

Minister Jorritsma (Economische Zaken) sloot zich bij de woorden van Dijkstal aan. Op Prinsjesdag pleitten premier Kok en minister Vermeend (Sociale Zaken) ook al voor loonmatiging. Vermeend zei wel een looneis van 4 procent voor 2001 redelijk te vinden.

De FNV is geïrriteerd over de bemoeienis van Dijkstal. ,,Toen wij in de zomer de hoge lonen van topbestuurders aan de orde stelden, hoorde je hem niet'', aldus een woordvoerder. ,,Dijkstal moet de loononderhandelingen maar overlaten aan de sociale partners.''