Bond stelt Derks in staat van beschuldiging

De KNVB heeft gisteren een vooronderzoek in gesteld naar het optreden van voorzitter Frans Derks van Dordrecht'90 tijdens de rust van het gestaakte duel tegen Emmen. In afwachting van zijn verweer is Derks in staat van beschuldiging gesteld door de voetbalbond.

De KNVB heeft gisteren de rapporten van scheidsrechter Wout Schaap onder ogen gekregen. De arbiter voelde zich tijdens de rust van het duel door Derks ,,in woord en gebaar'' bedreigd. ,,Ik was niet meer in staat verder te fluiten'', verklaarde de scheidsrechter. ,,Als dit in het dagelijks leven gebeurt, neem je ook maatregelen.''

Volgens trainer Jan de Jonge van Emmen reageerde Derks heel agressief in de kleedruimte van het arbitrale viertal. De voorzitter van Dordrecht '90 ontkende dat hij intimiderend te werk was gegaan. Hij reageerde vrij laconiek op alle commotie.

Volgens de oud-scheidsrechter heeft hij Schaap alleen toegebeten dat hij als een flapdrol floot. ,,Als voorzitter ben ik ook maar een gewoon mens. Ik houd van de club en vraag slechts om een scheidsrechter die in de geest van het spelletje fluit'', zei Derks.

De voorzitter van Dordrecht '90 strooide Schaap met gele kaarten. ,,Een speler hoefde maar te liggen, of hij ging op de bon.'' Derks trok in zijn functie als scheidsrechter zelden een gele kaart. Hij is van mening dat deze straf een substituut vormt voor verbale kwaliteiten. Derks valt net als de spelers in het betaalde voetbal onder de regelgeving van de tuchtcommissie van de voetbalbond. De KNVB heeft de mogelijkheid de voorzitter verschillende sancties op te leggen. Die variëren van een boete, tot schorsing of zelfs een royement. Derks heeft tot donderdag de tijd zich schriftelijk bij de voetbalbond te verweren. Emmen, dat bij rust met 2-0 leidde, is ook om commentaar gevraagd over het incident in Dordrecht.