Belegger neemt winst op rustig Damrak

Op de Amsterdamse beurs werd het beeld vanochtend bepaald door winstnemingen. Vooral aandelen die de afgelopen dagen hard zijn gestegen leverden vanochtend weer in.

Zo moest kabelexploitant UPC, gisteren onder de stijgers nog de trotse lijstaanvoerder met een winst van bijna 20 procent, in de ochtendhandel 3,9 procent inleveren op 15,01 euro. ASM Lithograpy leverde de gehele winst van gisteren weer in. Het aandeel verloor 5,8 procent en noteerde vroeg in de middag 24,95 euro.

Volgens handelaar B. Sterk van Fortis Bank probeerde een aantal beleggers de winsten veilig te stellen die met name de technologiefondsen de afgelopen dagen boekten . ,,Er heerst nog veel onzekerheid over de gebeurtenissen op de Nasdaq, en dat leidt nu tot winstnemingen.'

Handelaar B. Homan van Amstgeld is het met hem eens. ,,Toen we gisteren met handelen ophielden, noteerde de Nasdaq nog een dikke plus. In de loop van de Amerikaanse handelsdag is dat in een verlies omgeslagen, en dat is nooit een teken van sterkte.'

De AEX-index daalde 0,6 procent naar 663,15 punten.

Telecomconcern KPN had vanochtend te lijden onder geruchten dat het bedrijf door de twee belangrijkste internationale kredietbeoordelaars, Moody's en Standard & Poor's, een lagere kredietwaardigheid zou worden toebedeeld. Het financiële persbureau Bloomberg meldde dat een groot aantal analisten van een zogenoemde `downgrade' uitgaat. Dat zou betekenen dat de effecten van KPN door een aantal pensioenfondsen niet meer in portefeuille mogen worden gehouden. Het aandeel KPN duikelde vanochtend 4,5 procent naar 16,04 euro.

Detailhandelsconcern Ahold presenteerde vanochtend de resultaten over het derde kwartaal. De winst van Ahold is met ruim 55 procent gestegen, wat in lijn lag met de prognoses van analisten. Het fonds klom vanochtend 1,9 procent naar 35,55 euro.

Homan: ,,De cijfers zijn conform de verwachtingen. De vooruitzichten voor Ahold zijn goed, en het zal dan ook een veilige schuilhaven blijven. Ahold blijft een zekere belegging in een onzeker klimaat.'

Een opvallende stijger onder de Nederlandse hoofdfondsen was vanochtend uitgever VNU, die zich sterk profileert als `internet-uitgever'. Terwijl andere fondsen in de technologie-, media- en telecomsector inleverden, klom VNU doodgemoedereerd met 3,6 procent naar 53,05 euro. Het aandeel, dat tot niet zo lang geleden bijna altijd parallel liep met de technologie-aandelen, lijkt hoe langer hoe meer een eigen koers te varen. Toen gisteren de techfondsen wel stevig in de belangstelling stonden, verloor VNU 2,8 procent.

De omzetten waren vanochtend laag op de beurs. Volgens de handelaren worden de beleggers steeds negatiever. ,,Elke opleving is maar van korte duur, omdat iedereen na een stijginkje meteen weer verkoopt', aldus Homan.