Arrestatie leider van `Vrij Papoea'

De secretaris-generaal van de beweging voor een `vrij Papoea', Thaha M. Alhamid, is vandaag aangehouden in Jayapura, de hoofdstad van deze Indonesische provincie (voorheen Irian Jaya). Alhamid zegt te vermoeden dat zijn arrestatie is bedoeld om de voorbereidingen te torpederen voor de herdenking, vrijdag, van een historische gebeurtenis die de Papoea's als ,,het begin van de vrijheid'' beschouwen.

Op 1 december 1961 gaf de regering van voormalig Nederlands Nieuw-Guinea Papoea-nationalisten toestemming naast de Nederlandse driekleur de Morgenster, de vlag van West-Papoea, te hijsen en kreeg het gebied een eigen volkslied. Dat was het begin van de door Nederland uitgestippelde weg naar onafhankelijkheid, die in 1970 zou worden verleend. Dat is nooit gebeurd. Op 1 mei 1963 werd westelijk Nieuw-Guinea overgedragen aan Indonesië.

De laatste twee maanden is de gedragslijn van de autoriteiten verscherpt. Nog in juni gaf president Wahid toestemming om de Morgenster uit te hangen, mits een slag kleiner dan, en tegelijk met de Indonesische vlag. In oktober vaardigde de regering echter een officieel verbod uit op het hijsen van de Papoeavlag, omdat ,,eerder betoonde tolerantie voor separatistische doeleinden was misbruikt''. Op 5 oktober vielen in het bergstadje Wamena bij hevige rellen onder immigranten dertig doden nadat de politie daar de Morgenster had neergehaald. Het eerder dit jaar verkozen Papoea-Presidium sloot op 9 november een compromis met provinciebestuur, leger en politie. In alle 13 regentschappen mag tot 1 december één vlag blijven hangen en op die dag zullen er geen nieuwe vlaggen worden gehesen. De provinciale politiechef, brigade-generaal S. Y. Wenas, waarschuwde de bevolking vandaag via de lokale media dat er vrijdag ,,geen onafhankelijkheid wordt uitgeroepen''.