`Zwarte atleten lopen sneller door superieure genen'

Zwarte atleten hebben genen die hen sneller doen lopen dan blanken. Voor wie de uitslagen van de mondiale kampioenschappen van de laatste decennia bekijkt, is dat een simpele conclusie, maar een Deens instituut leverde voor het eerst het wetenschappelijke bewijs. De Denen deden onderzoek in Kenia, in het hooggelegen loopmekka Eldoret. Twaalf van de twintig beste veldlopers ter wereld komen uit deze streek. De wetenschappers vergelijken de bouw van Deense en Keniaanse atleten. De Kenianen blijken een veel lager hartritme te hebben. Door de hoogte van Eldoret (2.130 meter) beschikken de Afrikanen over meer rode bloedlichaampjes en kunnen dus meer zuurstof opnemen. Verder blijken de Kenianen `benen als vogels' te hebben, waardoor ze superieur zijn aan hun Europese tegenstrevers. De onderzoekers ontdekten dat sommige vertegenwoordigers van de stam Kalenjin, de provincie waar Eldoret in ligt, door een genetische voorsprong nog sneller zijn dan anderen.