Wennemars superieur op mijl

Erben Wennemars was zaterdag in extase na zijn eerste overwinning in een internationale wedstrijd. Met overmacht won hij de 1.500 meter, voor Rintje Ritsma – vorige week winnaar in Berlijn – en ploeggenoot Gianni Romme, die twee weken geleden verrassend de schaatsmijl won bij de NK afstanden.

Tot zaterdag mocht Wennemars nooit het genoegen smaken internationaal op de hoogste trede van het erepodium te staan. ,,Ik denk dat ik m'n visitekaartje wel heb afgegeven'', sprak een van zelfvertrouwen blakende Wennemars. Vrijdagavond liet Wennemars al aan zijn ploeggenoten weten dat hij de 1.500 meter zou gaan winnen. ,,Maar dat zeg ik wel vaker'', relativeerde hij zijn voorspelling.

Zijn coach, Peter Mueller, had de 25-jarige sprinter ,,een 1.500 meter uit het boekje'' zien rijden. Het riep bij de Amerikaan herinneringen op aan de wereldrecordrace op de schaatsmijl van ploeggenoot Jakko Jan Leeuwangh, begin dit jaar in Calgary.

Mueller prees na afloop de wilskracht van Wennemars: ,,Hij heeft misschien vijftig procent van het talent van de rest, maar in trainingen gaat hij tekeer tot ie compleet dood is. En de volgende dag staat hij er weer. Hij werkt zich te pletter en vraagt gewoon om meer. Hij heeft zelfs een keer op mijn schaatsen overgegeven. Geef me twintig Erbens en ik ben gelukkig.''