Wapenaar: voetballers onbekend met doping

Doelman Harald Wapenaar meent dat weinig beroepsvoetballers in Nederland op de hoogte zijn van het dopingreglement van de KNVB. De keeper van FC Utrecht moet donderdag voor de tuchtcommissie van de voetbalbond verschijnen omdat vorig seizoen in zijn urine sporen van efedrine zijn gevonden.

Wapenaar zou op de avond voor de wedstrijd tegen Cambuur (2 april van dit jaar) een hoestdrank hebben genomen met een te hoge concentratie van het verboden middel. Efedrine staat in het dopingreglement van de KNVB onder het kopje `1-A Stimulantia'.

Wapenaar zei gisteren na de wedstrijd FC Utrecht-Ajax, dei zijn ploeg met 2-1 won: ,,Ik denk dat weinig profvoetballers in Nederland weten wat ze wel en niet mogen nemen. Er is geen enkele voorlichting. Ik ben me er afgelopen maanden echter volop in gaan verdiepen en wilde er alles over lezen. Na een half jaar kreeg ik van de KNVB pas een dopingwaaier toegestuurd met de lijst van verboden middelen. Volgens de bijsluiter moest ik het hoestdrankje drie keer per dag innemen. Die dosis was genoeg om bij de controle positief te worden bevonden.''

Wapenaar wees een schikkingsvoorstel van de tuchtcommissie af. Dan zou hij schuld bekennen, meent de doelman. Bovendien vindt hij een schorsing van twaalf wedstrijden waarvan acht voorwaardelijk te veel. ,,Ik hoop dat het in mijn voordeel is dat zo'n zaak als deze in Nederland nog nooit eerder is voorgekomen. Ik heb een blanco strafblad. Ik reken op de onafhankelijkheid van de tuchtcommissie.''

Wapenaar heeft zich erover verbaasd dat de zaak is uitgelekt. ,,De KNVB had mij bij monde van directeur Van Eijden verzekerd dat er geen ruchtbaarheid aan gegeven zou worden.'' En of efedrine hem heeft geholpen? ,,Welnee, ik keepte ongeveer de slechtste wedstrijd uit mijn carrière. We verloren met 2-1 en ik was schuldig aan een doelpunt.''