Waarschuwing bij Britse gsm's

Britse mobiele telefoons worden voortaan verkocht met een gezondheidswaarschuwing, al ontbreekt het bewijs dat ze schadelijk zijn. Dat heeft het Britse ministerie van Volksgezondheid bevestigd.

Nieuwe telefoontjes worden voorzien van een folder die met name jongeren waarschuwt tegen te veel draadloos bellen. Volgens de folder is meer onderzoek nodig om de gezondheidsrisico's vast te stellen en is het nuttig om in afwachting daarvan voorzorgsmaatregelen te nemen. Jonge Britten zijn de belangrijkste groeimarkt voor mobieltjes. Ruim één op de twee Britten heeft er nu een. Kerstmis brengt een nieuwe koopgolf mobiele telefoons op gang.

Verscheidene officiële onderzoeken hebben aangetoond dat de hersens van de beller licht worden opgewarmd, maar dat zou te vergelijken zijn met een halfuur in de zon zitten. De waarschuwing volgt het advies van Sir William Stewart, die onderzoek deed in opdracht van de National Radiation Protection Board.

Hij waarschuwde in mei dat potentiële schade het eerst bij kinderen te zien zal zijn, omdat hun lichaam nog niet is volgroeid. Hij zei dat ouders kinderen onder de 16 voorlopig het gebruik van mobiele telefoons moeten ontmoedigen. Ook riep hij telecombedrijven op hun reclames niet op kinderen te richten.