THE SUPREMES

Leer zitten op een barkruk zonder dat je billen over de rand hangen. Geef versleten schoenen op tijd een nieuw verfje. Ontvang nooit onmiddellijk na een optreden mensen in de kleedkamer, maar maak eerst je toilet in orde. Ziehier een drietal gulden regels uit de etiquettelijst van het Motownlabel, toegepast op The Supremes voordat ze de belangrijkste meidengroep van de jaren zestig konden worden. Aanvankelijk werden Diana Ross, Florence Ballard en Mary Wilson in de wandelgangen van Motown de `No Hit Supremes' genoemd, omdat labelbaas Berry Gordy zo sterk in zijn protégés geloofde dat er maar liefst acht geflopte singles vooraf gingen aan een alleen door The Beatles geëvenaarde reeks nummer 1-hits. Los van de geraffineerde arrangementen van het gouden producerstrio Holland, Dozier & Holland was het succes afhankelijk van toevalligheden. Zo werd de sensuele hijgstem van Diana Ross pas ontdekt toen ze Where did our love go in een lagere toonaard dan haar gebruikelijk moest zingen, omdat de orkestband oorspronkelijk bedoeld was voor The Marvelettes (die het een rotnummer vonden).

Hitcompilaties van The Supremes waren er al genoeg, maar daarop draaide het altijd om de cruciale rol van Diana Ross die de groep als springplank voor haar solocarrière beschouwde. De 4cd-box The Supremes schetst een veel genuanceerder beeld, eerst van een clubje rauwe rhythm & bluesmeiden (The Primettes) die desnoods als achtergrondzangeressen bij Motown aan de bak wilden, en later van een keurige damesgroep die met kitschnummers als The Composer lonkte naar Las Vegas. De grootste verrassing is de vierde cd, geheel gewijd aan de periode na het vertrek van Ross, met nummers als Floy joy en Stoned love die tot de hoogtepunten uit het rijke oeuvre behoren. Op zijn tijd hadden ze wel degelijk soul, al luidt de gangbare theorie dat The Supremes hun zwarte ziel verkwanselden om het liefdesleed van blanke teenagers te verwoorden. Met een aardige live-cd als bonus is de Supremesbox het welverdiende monument voor een groep die veel meer te bieden had dan alleen gladde hitparadepop.

The Supremes (Motown/Universal 012 159415-2)

    • Jan Vollaard