Te koop

Peervormig schrapen

Bahco Tools ergonomische verfschrappers. Drie modellen tussen de ƒ38,50 en ƒ56,80. Te koop bij de betere doe-het-zelf- en verfwinkel.

Een van de meest vervelende klusjes in en rond het huis is verf schrapen. Balancerend op keukentrapjes oude stukjes verf uit onmogelijke hoekjes verwijderen. Bahco Tools zegt een oplossing te bieden: ergonomische verfschrapers ter voorkoming van pijnlijke klachten aan hand en pols.

De verfschrapers komen in drie modellen. Het kleinste model, de 625, komt met verschillende mesjes: onder meer rond- en peervormig en driehoekig. De twee grotere modellen, de 650 en 665, hebben een rechthoekig mesje. De laatste schraper is bovendien uitgerust met een extra knop om meer kracht te kunnen zetten. De mesjes zijn gemaakt van hardmetaal. Reservemesjes zijn bij te kopen. De schrapers hebben onlangs een prijs gewonnen bij de Stichting Goed Industrieel Ontwerp.

,,Ik heb er heel veel bedenkingen bij'', zegt schilder F. Swertz uit Nijmegen. ,,Het ziet er prachtig uit, maar ik koop ze niet. Ik schilder al 42 jaar en heb nooit problemen gehad met normale schrapers.''

Kinderlingo

Kinderlingo op cd-rom. Spel van Infogames Benelux. Prijs ƒ49,95. Te koop bij computer- en speelgoedwinkels en sommige boekhandels.

Het spel `Lingo', een combinatie van woordspel en bingo, is een populair televisieprogramma. Voor kinderen zijn de te raden woorden allicht nog wat te moeilijk. Voor de jeugdige fans is daarom nu Kinderlingo verschenen op cd-rom.

Het spel heeft onlangs de Maki/Compukids award gewonnen. Bij de prijs voor cd-roms wordt naar kindvriendelijkheid, gebruiksgemak, prijs en educatieve waarde gekeken. Kinderlingo richt zich op de doelgroep negen tot twaalf jaar. Er kan zowel een vier- als een vijflettervariant van het spel gespeeld worden. Ook heeft het een `multiplayer'-functie voor internet. Zo kan met een neefje in Australië die het spel ook heeft een intercontinentaal potje lingo worden gespeeld. De systeemeisen zijn redelijk laag. De computer dient te beschikken over een Pentium-processor, een geluids- en videokaart, 16mb intern geheugen en uiteraard een cd-romspeler.

,,Educatieve spellen op cd-rom lopen heel goed'', vertelt Karin Bouma van speelgoedwinkel Bart Smit in Leek. ,,Vaak gaat het er ouders vooral om kinderen kennis te laten maken met de computer, niet zozeer het spel zelf.''

Herkenbaar ontwaken

E-clock. Alarmklok waarin mp3-files zijn te downloaden. Prijs ongeveer ƒ90. On-line te bestellen bij www.gadgetshop.com

Wat is het eerste dat je hoort als je wakker wordt? Meestal geen vrolijk fluitende vogeltjes of de liefhebbende stem van je partner. Nee, het is die irritante deejay die je vanuit de radio-alarmklok wakker schreeuwt. En dat gaat wel eens vervelen. Met de E-clock is het voortaan mogelijk met zelfgekozen muziek wakker te worden.

De E-clock wordt geleverd met aansluitsnoer en cd-rom. Daarmee is het mogelijk zelfgekozen muziek- of spraakfragmenten vanuit de pc (minimaal Windows 95) in het klokje te downloaden. Met de `demo'-knop kan eerst nog even getest worden of het fragment op de juiste manier in de E-clock is geladen. De tijdsaanduiding is analoog. De alarmklok heeft drie (niet bijgeleverde) AA-batterijen nodig.

    • Tijn Kramer