Suriname krijgt gerechtsgebouw van Nederland

Suriname heeft van Nederland een nieuw gerechtsgebouw gekregen ter gelegenheid van de viering van 25 jaar onafhankelijkheid.

Volgens vice-premier E. Borst, die de gift van ongeveer acht miljoen gulden zaterdag aanbood aan president R. Venetiaan, moet de herbouw een bijdrage leveren aan het herstel van de rechtsstaat. Enkele jaren geleden brandde het gebouw van het kantongerecht in Paramaribo af.

Nederland en Suriname zijn gelijkwaardige partners en de tijd van betutteling door Den Haag is voorbij, zei Borst. Ze verklaarde dat Den Haag Suriname financieel wil helpen. ,,Als de nieuwe Surinaamse regering de plannen snel klaar heeft, kan Nederland ook snel tot daden overgaan'', aldus de minister voor aanvang van een speciale zitting van het Surinaamse parlement.

Suriname heeft van Nederland nog zo'n 600 miljoen gulden tegoed. De middelen zijn het restant van de 3,5 miljard die de republiek een kwart eeuw geleden als `bruidsschat' meekreeg. Onder meer in de periode van de militaire dictatuur onder aanvoering van Desi Bouterse en wegens slecht financieel beleid van de vorige regering-Wijdenbosch schortte Den Haag de financiële hulp op.

Borst onderstreepte dat Nederland niet langer projecthulp wil verschaffen aan Suriname. ,,Suriname moet de sectoren aanwijzen waar onze hulp geboden is in de vorm van begrotingssteun. We willen niet langer alleen projecten financieren. Dat is in het verleden niet altijd effectief gebleken''. Minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) kondigde tijdens een eerder bezoek aan Suriname al aan dat Nederland niet terugwil naar de ,,projecten-kerstboom''.

Volgens vice-premier Borst hebben Suriname en Nederland een gelijkwaardige relatie. ,,Suriname en Nederland zijn ook vooral door vriendschap verbonden. Ik heb hier ook een sfeer aangetroffen van niet meer terugkijken, maar een van de blik op de toekomst, van opbouwen. Daar wil Nederland graag aan meewerken.''

Ter verklaring van de 1,2 miljard gulden die de Surinaamse regering heeft uitgetrokken voor de herdenking en viering van 25 jaar onafhankelijkheid, zei president Venetiaan dat de regering heeft geprobeerd ,,een middenweg te vinden tussen zuinigheid en feestvieren''. Een commissie die was ingesteld om de herdenking te organiseren, legde het accent meer op educatieve presentaties dan op feesten, gezien de slechte financiële situatie. Maar een `bigi yari' (een kroonjaar, en een kwart eeuw is zo'n jaar) kan niet gevierd worden zonder feest.

De 25ste verjaardag begon met 25 saluutschoten uit de eeuwenoude kanonnen in het Fort Zeelandia. Het hele weekend waren er feestelijke activiteiten aan de gerenoveerde Waterkant, in de Palmentuin en in het aangrenzend uitgaanscentrum bij Hotel Torarica.

Slechts één staatshoofd, de Venezolaanse president, H. Chavez, woonde de viering bij. De Surinaamse regering had niet genoeg geld voor een grootscheepse aanpak. Chavez nam samen met Venetiaan het militair defilé af.

Het hoogtepunt van de officiële herdenking was de volksreceptie met toespraak van president Venetiaan. Hij benadrukte dat zijn regering hard zal werken om de democratie te herstellen. Ook de aanpak van de economische crisis noemde hij een prioriteit. Enkele uren tevoren had de Nationale Assemblée een buitengewone vergadering gehouden om 25 jaar onafhankelijkheid te herdenken. Tijdens een toespraak typeerde Tweede-Kamervoorzitter Van Nieuwenhoven Suriname als ,,niet zo maar buitenland'', gezien de bijzondere relatie die er tussen de beide landen bestaat. Het Surinaamse parlement zal kunnen rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Nederlandse volksvertegenwoordiging, beloofde ze. In een felicitatie aan het Surinaamse parlement zei Van Nieuwenhoven dat een delegatie van de Tweede Kamer volgend jaar graag een bezoek brengt aan Suriname.

    • Leo Morpurgo