Solbes: Economie eurozone stabiliseert op hoog niveau

De economie van de eurozone stabiliseert zich volgens Eurocommissaris Pedro Solbes (Economische en Monetaire Zaken) ,,op een hoog niveau''. Hij zei dit gisteren na een bijeenkomst van de Eurogroep ministers van Financiën van landen van de eurozone – bij de presentatie van de eerste conjunctuurindicator van het eurogebied. Het is de zogenoemde `ondernemingsklimaat-indicator' of `gemeenschappelijke factor in de industrie'. De indicator, die wordt samengesteld op basis van gegevens uit maandelijkse peilingen over de gang van zaken bij ondernemingen, moet een tijdige aanwijzing geven voor de ontwikkeling van de economie in de twaalf EU-lidstaten die aan de euro meedoen.

De `ondernemingsklimaat-indicator' kwam in september en oktober uit op 1,40, nadat in juni een piek van 1,73 was bereikt. Eurocommissaris Solbes onderstreepte dat de indicator nog steeds ,,hoog'' is in vergelijking met het gemiddelde in de periode 1985-2000. De Europese Commissie gaat in haar vorige week gepresenteerde halfjaarlijkse prognoses uit van een economische groei voor de eurozone met 3,5 procent in 2000, 3,2 procent in 2001 en 3,0 procent in 2002.

De Europese Commissie komt volgende maand met nog enkele indicatoren voor de eurozone, waaronder een indicator die het omslagpunt in de conjunctuur aangeeft. Minister Zalm gaf enkele weken geleden in Brussel aan in deze laatste indicator weinig te zien, omdat het zeer moeilijk is omslagpunten te bepalen en het bovendien een ,,zichzelf vervullende profetie'' wordt.

De Franse minister Fabius, voorzitter van de Eurogroep, onderstreepte opnieuw dat de euro zo'n 20 procent is ondergewaardeerd ten opzichte van de dollar. Hij zei ,,geen commentaar'' te hebben op uitlatingen van president Duisenberg van de Europese Centrale Bank die vorige week zei dat het ,,nog te vroeg is'' om te zeggen of de euro een succes is. De uitlatingen leidden tot de oproep van een Franse socialistische parlementariër aan Duisenberg om op te stappen.

De Franse bankpresident Trichet, beoogd opvolger van Duisenberg mogelijk in 2002, gaf daarop een verklaring uit waarin opnieuw het ,,volledige vertrouwen'' van het ECB-bestuur in Duisenberg wordt uitgesproken.

    • Hans Buddingh'