Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Interview met de president van Roemenië, Constantinescu, naar aanleiding van de verkiezingen die daar dit weekeinde werden gehouden. Constantinescu wil niet langer deel uitmaken van de volgens hem door en door corrupte regering en vindt dat hij zelf gefaald heeft om de criminalisering binnen het openbaar bestuur terug te dringen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Over de hertellingen in de Verenigde Staten en een reportage over de steeds bredere kloof tussen de Palestijnen en Israëliërs. Ned.1, 20.31-21.01u.

Nova. Aandacht voor het vervolg van de juridische strijd om het Amerikaanse presidentschap en een gesprek met ijsmeester Bertus Butter van het Thialf-stadion in Heerenveen waar afgelopen weekeinde twee wereldrecords werden gevestigd. Ned.3, 22.30-22.57u.

Waskracht! Netty Rosenfeldt vraagt aan generatiegenoot hoogleraar Drion wat het nut is van ouderdom, en professor in de sociale gerontologie Gierveld geeft antwoord op de vraag hoe bejaarden zinvoller ingezet kunnen worden in de samenleving. Verder een reportage over ontgroeningspraktijken in een bejaardentehuis in Rotterdam. Ned.3, 23.40-0.05u.

DOCUMENTAIRES

Spots. In een tehuis in Leuven verblijven zo'n dertig kinderen met gedragsproblemen. De achtergrond van hun problemen is divers, maar heeft meestal te maken met een problematische gezinssituatie. Afl.: Gedragsgestoorde kinderen, Leuven. Canvas, 20.55-21.35u.

Dokwerk: Dutch Approach. Deze slotaflevering belicht het harde einde op zaterdagochtend 11 juni 1977 van de Molukse gijzelingsacties van de trein bij De Punt en de lagere school in Bovensmilde. Met o.a. Molukse actievoerders, oud-bewindslieden, militairen en gijzelaars. Ned.3, 20.57-22.00u.

Living in Britain. Natuurfilm over dassen, jonge ijsvogels, haviken en arenden Afl.: Early Summer. Herh. BBC2, 20.10-21.00u.

What the Romans did for us. De Romeinen slaagden erin hun wegen met ongelooflijke precisie over enorme afstanden aan te leggen. Ook ontwikkelden ze technieken om goud te delven in Wales. Een enorm waterrad diende om te voorkomen dat de mijnen onderliepen. Adam Hart-Davis laat zien hoe ze het deden. Afl.: Arteries of the empire. BBC2, 21.30-22.00u.

Andes to Amazon. Het Andes-gebergte loopt van de evenaar tot aan Antarctica en is daarmee het langste berggebied ter wereld. Op de onherbergzame en kille hoogten proberen beren, poema's, condors en flamingo's te overleven. BBC2, 22.00-22.50u.

Dokument: Mijn broers geheim. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.57-23.44u.

Surinamers zijn beter dan Marokkanen. In deze aflevering over vergelijkingen en overeenkomsten tussen Surinamers en Marokkanen gaat het om politiek. De Marokkaanse presentatrice Samira Abbos wil kandidate zijn voor het Amsterdamse burgemeesterschap en krijgt een mediatraining. Ned.3, 23.10-23.40u.

Zeitsprung. Portret van een jonge Poolse immigrant die in 1988 naar het toenmalige West-Duitsland emigreerde, en van zijn ouders die in het Poolse stadje Kolonowskie wonen. Zij voelen zich, net als andere bewoners van het stadje die familie in Duitsland hebben, meer Duits dan Pools. ZDF, 0.20-1.55u.

SPORT

Studio Spaan. O.a. een gesprek met Ronald Koeman, oud-international en trainer bij Vitesse. Ook een reportage uit Londen over topscorer en spits Jerrel Hasselbaink. Ned.3, 20.27-20.57u.

Studio sport, na elven. Een reportage over de 18-jarige Sergio de Windt die de overstap heeft gemaakt van Ajax naar Juventus. Ned.2, 22.55-23.45u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gesprekken met Tweede-Kamerlid voor de VVD Frans Weisglas en het duo Thomas Acda en Paul de Munnik. RTL4, 22.45-23.45u.

KUNST

Omnibus. Portret van de Engelse schrijver en dichter Kingsley Amis. BBC1, 23.35-0.30u.

FILM

. Grumpy Old Men (Donald Petrie, 1994, VS). Jack Lemmon en Walter Matthau – die een gouden koppel vormden in bejaarde klassiekers als The Odd Couple en The Front Page – werden andermaal herenigd voor `warm verhaal' over twee samen oud en inmiddels weduwnaar geworden buurmannen die al zesenvijftig jaar lang elkaars bloed wel kunnen drinken. Overbekende vorm-elementen, vlakke regie maar ook mooie, soms oergeestige, dan weer dieptragische dialogen en natuurlijk onweerstaanbaar spel van die twee ouwe mannen. RTL5, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

Rendez-vous (André Téchiné, 1985, Frankrijk). Zie Film-vooraf. TV5, 22.15-23.30u. & morgen, 14.15-16.00u.

Soft Top, Hard Shoulder (Stefan Schwartz, 1992, Engeland). Geest van Frank Capra's It Happened One Night waart rond in komische road movie over de moeizame autotocht die mislukte striptekenaar Peter Capaldi en liftster Elaine Collins maken van Londen naar Glasgow. BBC1, 0.30-2.00u.

Manhattan (Woody Allen, 1979, VS). Een der meest geliefde films van Allen, een bijna schaamteloos bewonderende hommage aan architectuur, cultuur en neurosen van New York, muzikaal begeleid door Gershwin. Allens vrouwenangst richt zich deze keer op Diane Keaton, Mariel Hemingway en Meryl Streep. ARD, 1.00-2.35u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

They Still Call me Bruce (James Orr & Johhny Yune, 1987, VS). Vervolg op Kung Fu-parodie met Koreaanse komiek Johnny Yune die wel eens verward wordt met Bruce Lee. Morgen, ARD, 10.30-12.00u., nagesynchroniseerd.

Something Big (Andrew V. McLaglen, 1972, VS). Dean Martin speelt een schurk in karikaturale western. Ook met Brian Keith. Morgen, SBS6, 15.20-17.00u., onderbroken door reclame.