Romme nadert magische barrière van 13 minuten

Schaatser Gianni Romme heeft gisteren in Heerenveen zijn wereldrecord op de tien kilometer verbeterd. Hij reed 13.03,4 en was bijna vijf seconden sneller dan twee jaar geleden in Calgary. Volgens zijn coach Peter Mueller is Romme in staat de magische grens van dertien minuten te doorbreken.

Het eerste wereldrecord op de tien kilometer werd in 1893 gevestigd in Amsterdam, tijdens de `Internationale Hardrijderijen voor H.H. Liefhebbers om het Meesterschap der Wereld'. De Noor Oscar Frederiksen reed toen 20.21,4.

In 1971 doorbrak Ard Schenk de grens van vijftien minuten. Hij reed zonder klapschaatsen in een wollen trui op de onoverdekte hooglandbaan van Inzell 14.55,9. De Noor Geir Karlstad doorbrak in 1987 de grens van veertien minuten op de overdekte hooglandbaan van Calgary, in een aerodymamisch schaatspak, maar nog zonder klapschaatsen. Zijn winnende tijd was 13.48,5. Romme verpletterde twee jaar geleden op klapschaatsen het wereldrecord dat de Noor Johann Olav Koss vier jaar daarvoor op `gewone' schaatsen had gereden.

Het laatste wereldrecord in Heerenveen dateerde van 1998. De laaglandbaan was minder snel dan de hoger gelegen banen in Calgary en Nagano. Sinds de komst van ijsmeester Bertus Butter telt Heerenveen weer mee als podium voor recordraces. Butterheeft het ijs vlakker gemaakt en de luchtcirculatie vernieuwd.

Volgend jaar kan in Thialf nog sneller worden gereden. Dan beschikt de ijshal over een beter koelsysteem, een lichte helling in de bochten en kan de luchtweerstand worden verminderd.

WERELDBEKER: pagina 19