Rode kaart Grim wekt woede bij Ajax

Nog nooit in zijn bijna vijftienjarige profloopbaan had Fred Grim een rode kaart gekregen. Gisteren werd de 35-jarige keeper van Ajax voor het eerst van het veld gestuurd. In het enerverende, maar allerminst hoogstaande duel met FC Utrecht zou Grim de doorgebroken Igor Gluscevic hebben aangetikt. Verbijsterd hief hij de armen ten hemel, want er was volgens hem geen enkele sprake van lichamelijk contact geweest. FC Utrecht kreeg van arbiter Roelof Luinge een strafschop. Deze werd weliswaar door Dave van den Bergh gemist, maar Ajax moest met tien man verder. Dat bleek een te zware klus voor de jeugdige ploeg, die met 2-1 verloor.

De beslissing van Luinge was omstreden. Het was eerder een perfecte Schwalbe van Gluscevic die deed of hij werd geraakt toen Grim zijn lichaam strekte en op een metertje afstand ging liggen. Luinge aarzelde niet, wees onmiddellijk naar de stip en trok enkele seconden later een rode kaart. Vooral dat laatste wekte bij Ajax een gevoel van woede en onrechtvaardigheid.

Inconsequentie viert nog altijd hoogtij bij de arbitrage. De ene scheidsrechter pakt de tackle van achteren hard aan, de ander niet. De een geeft rood bij een onderuit gehaalde, doorgebroken speler, de ander geel. Ajax-trainer Co Adriaanse herinnerde aan het uitduel tegen Vitesse toen Cedric van der Gun in het zestienmetergebied werd gevloerd en doelman Edwin Zoetebier geel kreeg.

Hoeveel scheidsrechters voeren de regels zo strikt uit dat zij in zo'n situatie de doelman van het veld sturen? Luinge staat erom bekend dat hij het wel doet. En de belastingambtenaar uit Eelde schroomt ook niet gele kaarten te trekken voor opzettelijke duikelingen in het strafschopgebied, zoals Wamberto gisteren ondervond. Al waren de Ajacieden van mening dat hij gemangeld werd tussen drie Utrechters.

De totaal verbouwereerde Grim wees er verder op dat Gluscevic de bal achter schoot. De doorgebroken Joegoslaaf had dus geen duidelijke doelkans en dat is wel een voorwaarde voor een rode kaart bij een doorgebroken speler. ,,Ik vond het dan ook belachelijk wat er gebeurde'', zei Grim. ,,Gelukkig zijn er veel scheidsrechters die het wel goed zien. Ik hoop dat bij de tuchtcommissie het gezonde verstand zegeviert. Want na de penalty en de rode kaart zou ik ook nog een schorsing oplopen.''

Grim kon zich beheersen toen Luinge hem van het veld zond. Hij was waarschijnlijk te veel van zijn stuk gebracht om te protesteren. ,,Je weet door je routine dat het geen zin heeft. De scheidsrechter draait zijn beslissing toch niet terug'', verklaarde Grim.

Na de rode kaart haalde trainer Adriaanse spits Shota Arveladze van het veld en gaf hij Ajax opdracht met twee spitsen (Van der Gun en Wamberto) te gaan spelen. Arveladze beleefde derhalve weinig plezier aan de kans die hem werd gegund in het basisteam. De Georgiër mocht Nikos Machlas vervangen. Hij vertoefde in Griekenland bij zijn vrouw en pas geboren zoon. Maar het was uitgerekend Arveladze die door balverlies op het middenveld ervoor zorgde dat Cristian Chivu tegenover twee Utrechters kwam te staan. De Roemeen gleed uit en Gluscevic kon vrij oprukken naar Grim, waarna de rode kaart volgde.

Het viel op dat ook Winter na een belangrijke fout werd gewisseld. Zijn balverlies leidde tot het eerste doelpunt van FC Utrecht. De soms veel te agressieve Stijn Vreven liet zich vervolgens van zijn goede kant zien. De Belg speelde linksback Tim de Cler uit en Reinier Robbemond schoot de bal via de handen van de nieuwe doelman Bogdan Lobont in de hoek. Adriaanse wilde in de tweede helft meer loopvermogen op het middenveld en daarom liet hij achter de spitsen jeugdspeler Youssouf Hersi debuteren. Bij Ajax zat Kwame Quansah voor het eerst op de bank. De in Ghana geboren spits is vrijdag achttien geworden en mag nu in het hoogste elftal uitkomen.

Na de gelijkmaker van Pasanen, die scoorde met een kopbal uit een corner van Wamberto, bleef FC Utrecht gedreven vechten voor een overwinning. Opgezweept door het altijd fanatieke publiek in het uitverkochte stadion, overtrof het team van trainer Frans Adelaar zichzelf. Een voorzet van Vreven werd door Gluscevic van dichtbij in het doel getikt: 2-1. Vergeten was even de belabberde seizoensstart. Nadat Luinge een einde had gemaakt aan het pittige duel, lieten de Utrechters zich als helden bejubelen door het publiek. FC Utrecht groeit echter alleen in dit soort thuiswedstrijden tot grote hoogte.

Ondanks de nederlaag toonde Adriaanse zich tevreden over het optreden van de jeugdspelers. De coach denkt kennelijk vooral aan de langere termijn en zit waarschijnlijk helemaal niet te wachten op deelname aan de Champions League. Hersi bleek een bewegelijke voetballer, maar hij kwam logischerwijs handelingssnelheid en fysieke kracht te kort. Lobont, de toekomstige opvolger van Grim, oogde niet sterk bij de doelpunten van FC Utrecht. In de spits kon Van der Gun het ongelijk van Adriaanse niet aantonen. De trainer van Ajax verkiest steeds Ikedia, die gisteren ontbrak wegens privé-omstandigheden.

    • Erik Oudshoorn