Rendez- vous

Een jongeman wil een mooie vrouw omhelzen en zij slaat met haar hoge naaldhak een bloedende wond in zijn voorhoofd. Diezelfde man kust haar even later maar zijn gezicht bloedt van een gevecht. De bloedende man en de zachte huid van de beeldschone vrouw komen strak en duidelijk in beeld. Rendez-vous heet de film, maar evengoed had de titel kunnen luiden De dood en het meisje, want veel dood die onverbrekelijk verbonden is met liefde schuilt in deze film.

Actrice Juliette Binoche trad in deze film voor het eerst opvallend naar voren. Zij speelt het onschuldige, argeloze meisje uit de provincie dat naar de grote stad gaat. Met even voor de hand liggende als effectieve filmbeelden opent Rendez-vous: een trein schiet door glooiend landschap maar naarmate de grote stad naderbij komt, wordt het landschap rommelig en smerig, de typische banlieu met zijn grauwe lelijkheid en armoede. Drukte op de perrons. Het meisje is voorgoed in de grote stad. Ze gelooft in de goedheid van de mens en dat zou ze maar beter niet kunnen doen. De relaties die ze aanknoopt lopen allemaal min of meer fataal af. In de film heet ze Nina. Het meest verontrustend is de man Quentin, dezelfde van het bloedende voorhoofd. Door zijn toedoen verloor de dochter van een regisseur, Scrutzler, het leven. Deze Scrutzler (Jean-Louis Trintignant) heeft, ook al op dreigende wijze, zijn zinnen gezet op de actrice Nina, om haar te laten spelen in een toneelstuk. Onderwijl komt Nina erachter dat Quentin het aureool van een moordenaar begint te krijgen. Tot slot gaat Nina samenwonen met een keurige, burgerlijke man.

Parijs is de stad van Nina's noodlotsscenario. Het is schitterend te zien hoe zij in contact komt met de seksuele frivoliteiten van die stad, en hoe ze zich daartegen te weer stelt. Téchiné brengt zijn personages prachtig tot leven in al hun dubbelheid; ze houden van elkaar, haten elkaar en kunnen tegelijk niet zonder elkaar. De dood komt op de meest onverwachte momenten tussenbeide, onder andere door de zelfmoord van een van haar minnaars. Ondertussen weet de camera de licht-glanzende huid, de weerloze ogen en het golvende haar van Juliette Binoche telkens weer als stralend middelpunt te vangen van deze slechte wereld.

Rendez-vous (A. Téchiné, Frankrijk, 1985), TV5, 22.15-23.30u.

    • Kester Freriks