Rangers maken tegen aartsrivaal einde aan martelgang

Na de 5-1 zege op aartsrivaal Celtic kan de Nederlandse kolonie bij de Schotse voetbalclub Glasgow Rangers weer even vooruit. ,,Bij een nederlaag had ik de stad uit moeten vluchten'', vreesde Ronald de Boer.

Bij Ajax speelde Ronald de Boer talloze klassiekers tegen Feyenoord. In het shirt van Barcelona verdedigde hij de Catalaanse eer tegen het gehate Real Madrid. Maar nooit had de 30-jarige middenvelder zoveel passie gevoeld als bij The Old Firm in Glasgow, de stadsderby tussen het katholieke Celtic en het protestantse Glasgow Rangers. De Schotse godsdienstoorlog op het voetbalveld leverde gisteren een klinkende 5-1 zege op voor de blauw-witten van Rangers, waardoor de groen-witten van Celtic zich uit schaamte een week lang niet op straat durven te vertonen.

Sinds augustus hadden de spelers van Glasgow Rangers de vernedering van hun 6-2 nederlaag in Parkhead, de thuishaven van stadgenoot Celtic, met zich meegedragen. ,,Die afgang heb ik gelukkig niet meegemaakt'', vertelde Ronald de Boer, die pas een maand later door de Nederlandse coach Dick Advocaat naar Glasgow werd gehaald. Maar de afgelopen dagen ontdekte Ronald de Boer dat de Schotse hoofdstad bij The Old Firm in twee onverzoenlijke kampen is verdeeld. ,,Mijn teamgenoot Jörg Albertz vertelde me dat hij zich niet nog een pak slaag van Celtic kon veroorloven. `Anders liggen de ramen er uit als ik na de wedstrijd thuiskom' zei hij. Ik kreeg het idee dat ik de stad uit moest vluchten als we opnieuw van Celtic zouden verliezen.''

In de Rotterdamse Kuip werd De Boer traditioneel met een beangstigende agressie geconfronteerd als hij met Ajax bij Feyenoord op bezoek kwam. ,,Als je het a-sociale gedrag van sommige supporters wegdenkt, toont de aanhang van Feyenoord een enorme hartstocht die ik wel kan waarderen'', zei hij. ,,Maar zo intens als de mensen het voetbal in Glasgow beleven, dat maak je nergens anders mee. Ik werd op straat telkens aangeklampt door supporters van Glasgow Rangers, die me smeekten om te winnen. Het kwam echt uit hun ziel, zo diep is de haat tegen Celtic. Ik heb voor het eerst van mijn leven negentig minuten lang in een orkaan van geluid gevoetbald. Je kon elkaar op het veld nauwelijks verstaan. Ik vond het een grandioze belevenis.''

Hoewel hij matig speelde, maakte De Boer in het bruisende Ibrox-stadion van Glasgow Rangers met een kopbal het derde doelpunt voor zijn ploeg en bereidde hij de vijfde treffer van invaller Mols voor. Zo werd The Old Firm vooral een wraakoefening voor de Nederlandse kolonie bij de Schotse landskampioen, die de afgelopen weken stevig onder vuur had gelegen. Een vechtpartij op de training tussen ex-AZ verdediger Ricksen en Kanchelskis kostte de Oekraïense aanvaller zijn plaats in de selectie. Ook de debutant bij Oranje werd gisteren door coach Advocaat naar de tribunes verwezen, omdat hij in de eerste confrontatie met Celtic door de mand was gevallen.

Advocaat kende dit seizoen meer problemen met zijn zes Nederlandse spelers. De samenwerking tussen voorstopper Konterman en de Italiaanse libero Amoruso verliep stroef. ,,Die twee naast elkaar ging niet'', erkende Advocaat. ,,Konterman en Amoruso zijn zogenaamd persoonlijkheden, die hun eigen ego niet ondergeschikt wilden maken aan elkaar. Daarom heb ik een verdediger tussen hen in gezet en dat loopt een stuk beter.'' Advocaat kwam ook in aanvaring met de geblesseerde Van Bronckhorst, toen de middenvelder op zijn eigen website zijn vertrek aankondigde. ,,Dat verhaal bleek door zijn zaakwaarnemer op het net gezet. Maar hoe ver kun je gaan met het vertroetelen van je eigen ik?''

Ook over Ronald de Boer is Advocaat nog niet tevreden, al sukkelde de bij Barcelona uit de gratie geraakte middenvelder met een blessure. Zoveel spelers kampten met lichamelijk ongemak dat Glasgow Rangers na de pijnlijke uitschakeling in de Champions League ook in de Schotse Premier League flinke averij opliep. ,,Ik heb altijd gezegd dat Rangers een topelftal heeft als iedereen fit is'', stelde Advocaat. ,,Mijn probleem was dat ik de afgelopen weken vanwege blessures zes spelers moest vervangen. Dat gaat op een gegeven moment punten kosten. In Schotland reageren de media zwart wit. Dat kan ik niet hebben, daar ben ik te fanatiek voor. De pers beslist niet of ik weg moet bij Rangers, dat bepaal ik zelf.''

Toch moesten ook de morrende fans van Glasgow Rangers worden gerustgesteld. Met permissie van de steenrijke voorzitter David Murray tastte Advocaat opnieuw fors in de beurs om zijn selectie te versterken. Met een prijskaartje van 40 miljoen gulden om zijn nek is de van Chelsea overgekomen Tore Andre Flo meteen de duurste voetballer van Schotland. Maar de Noorse spits maakte zich al bij zijn debuut onsterfelijk bij de aanhang van Glasgow Rangers door het beslissende, tweede doelpunt tegen Celtic voor zijn rekening te nemen.

Gisteren danste niet alleen de Noorse aanwinst van Glasgow Rangers op een wolk. De straatvechter ontwaakte in Advocaat, toen zijn collega van Celtic, Martin O' Neill, zwijgend passeerde. ,,Nare man is dat'', bromde Advocaat. ,,Het is dat O'Neill mij na afloop wel een hand moest geven, maar het liefste was hij mij voorbij gelopen.'' En uitdagend: ,,De arrogantie had bij Celtic grote vormen aangenomen. Nadat wij in hun stadion met 6-2 hadden verloren, werd meteen een videoband van die wedstrijd uitgebracht. Die dingen gingen natuurlijk als warme broodjes over de toonbank. Ik denk dat Rangers nu maar een video van deze wedstrijd uit moet brengen.''

Maar een blik op de ranglijst dwong `de kleine generaal' weer tot bezinning. ,,Ik ga nu niet jubelend door Glasgow lopen, want ik wil Celtic niet provoceren'', zei Advocaat. ,,Die ploeg staat nog steeds twaalf punten voor met een wedstrijd meer gespeeld. Maar wij hebben de achtervolging ingezet.'' En Ronald de Boer, voldaan: ,,Wij kunnen het ons als nuchtere Nederlanders niet voorstellen. Maar de fans van Glasgow Rangers hadden de pijn van weer een nederlaag tegen Celtic niet kunnen verdragen. Dat leed hebben we ze gelukkig kunnen besparen.''

    • Robèrt Misset