Playstation 2 raadselachtig populair bij spelletjesnerds

De nieuwste hype onder liefhebbers van spelcomputers heet Playstation 2. Maar waarom?

Joost Dettmeijer (22) is een blij man. Als een van de weinigen heeft hij de nieuwe spelcomputer Playstation 2 weten te bemachtigen.

De lancering in Nederland, afgelopen donderdag, was wegens productieproblemen bij fabrikant Sony eerst een maand uitgesteld, daarna bleek dat er maar 5.000 exemplaren beschikbaar waren voor de Nederlandse markt. Die waren al bij voorbaat uitverkocht. Dettmeijer liet al begin oktober een Playstation 2 overkomen uit Singapore. Kosten, inclusief invoerrechten: 2.000 gulden.

Dettmeijer kijkt verbaasd als hem gevraagd wordt waarom hij zoveel geld uitgeeft aan een spelcomputer. Het antwoord ,,het is een Playstation 2'' zegt volgens hem genoeg. De figuren bewegen sneller en natuurlijker. De knoppen waarmee ze bestuurd worden zijn gevoeliger, waardoor de speler bijvoorbeeld een voetballer harder of zachter kan laten schieten. Dankzij een ingebouwde dvd-speler kunnen op de computer ook digitale films worden afgespeeld. Dettmeijer: ,,Stel je voor dat je altijd in een Opel rijdt, en er staat op een dag een Porsche voor de deur. Daar word je wel vrolijk van.''

Dettmeijer, werknemer van een internet- en mobiele telefonie-winkel in Den Haag, is wel van plan over twee maanden de Nederlandse versie te kopen. Die is dan niet meer zo duur als nu (1.150 gulden, exclusief spellen), en beter verkrijgbaar. Bovendien is zijn model uit Singapore ongeschikt voor spellen die in Nederland op de markt gebracht worden, en zijn de teksten in het Japans.

De winkels die de computers mochten verkopen, werkten met reserveerlijsten. Zo kreeg de Haagse computerzaak Max Software & Games 130 spelcomputers: meer dan 2 maanden geleden waren ze allemaal al besproken, en Max moest meer dan dertig liefhebbers teleur stellen.

Dettmeijer speelt zelf vooral Final Fantasy VIII. De speler kruipt in de huid van figuren die avonturen meemaken en problemen op moeten lossen. ,,Race-spelletjes vind ik ook heel cool, maar verder heb je niks aan sport-spellen. Sport in het echt, daar vind ik sowieso niets aan.'' Toen Dettmeijer op vakantie ging, zette hij zijn nieuwe computer bij een vriend neer. In vriendinnetjes ,,en dat soort dingen'' heeft hij geen zin. ,,Ik heb genoeg aan mijn werk, zo nu en dan een feest en mijn Playstation 2.''

    • Freek Staps