Philips en LG samen in beeldbuizen

Philips brengt de productie van monitoren voor pc's en beeldbuizen voor tv's onder in een gezamenlijke onderneming met het Koreaanse LG Electronics. Het praat met LG over samenwerking in mobiele telefonie.

Met de combinatie van LG en Philips onstaat de grootste producent van monitoren en beeldbuizen ter wereld. Philips en LG krijgen elk een belang van 50 procent in de onderneming met 36.000 werknemers en een omzet van zes miljard dollar. Omdat de onderneming van LG winstgevender is betaalt de nieuwe joint venture de Koreanen 1,1 miljard dollar nadat zij is opgericht.

Als onderdeel van de overeenkomst heeft Philips bovendien toegezegd dat het voor maximaal 500 miljoen dollar zal participeren in een uitgifte van aflosbare converteerbare aandelen door LG. Philips zou zo een belang in LG Electronics kunnen krijgen van 5 tot 8 procent.

LG Electronics, dat in een benarde financiële positie verkeerd, kan het geld in de toekomst terugbetalen, maar het is ook mogelijk dat Philips zijn participatie omzet in een gewoon aandelenbelang. In een toelichting op de transactie vanuit Korea verklaarde aankomend Philipsbestuursvoorzitter G. Kleisterlee vanmorgen dat de onderhandelingen over de participatie nog niet zijn afgerond.

De nieuwe onderneming is de tweede die Philips samen met de Koreanen opricht. Anderhalf jaar geleden begon Philips met LG een gezamenlijke onderneming voor de productie van platte zogeheten lcd-schermen. Omdat beide joint ventures een goede bijdrage leveren aan de winst van Philips is het volgens Kleisterlee niet vreemd dat de Nederlanders de Zuid-Koreanen enige financiële steun willen geven. Voor het einde van het jaar mag de verhouding tussen schulden en eigen vermogen van LG Electronics niet meer dan twee bedragen. De beoogde aandelenparticipatie van Philips helpt bij het halen van die doelstelling. ,,Gezien de problemen waarmee LG zit vonden wij het belangrijk dat zij de kans zouden krijgen deze horde te nemen'', aldus Kleisterlee vanmorgen. Kleisterlee volgt C. Boonstra komend voorjaar op als president van Philips. Als algemeen-directeur van Philips' divisie Componenten was hij nauw betrokken bij de twee deals met LG.

Volgens Kleisterlee zal de Koreaans-Nederlandse overeenkomst direct bijdragen aan de winst van Philips als zij medio volgend jaar definitief gesloten wordt. Beleggers reageerden vanmorgen enthousiast. Het aandeel Philips steeg 4,1 procent naar 43,45 euro.

Volgens Kleisterlee vullen LG en Philips elkaar goed aan. Philips was, met een marktaandeel van 17 procent al 's werelds grootste producent van beeldbuizen voor televisies. LG deelde achter Samsung op dit terrein een derde plaats met het Japanse Sony. LG Electronics is met een marktaandeel van 16 procent na Samsung de grootste producent van computermonitoren. Samen streven LG en Philips Samsung voorbij op de wereldmarkt voor beeldbuizen. De combinatie krijgt een marktaandeel van 25 procent (Samsung: 15).